Γαλλόφωνο 19: "Μελτέμι" - Κριτική

Δημοσίευση: 10 Απριλίου 2019, 16:01
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ένα χρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Έλενα, νεαρή Γαλλίδα ελληνικής καταγωγής, επιστρέφει στο εξοχικό της στην Λέσβο. Συνοδεύεται από τους φίλους της, Nassim και Sekou, που ζουν στα παρισινά προάστια, περισσότερο εξοικειωμένοι με τα παγκάκια της πόλης παρά με παραδεισένιες παραλίες. Το πρόγραμμα των διακοπών ανατρέπεται όταν συναντούν τον Elyas, ένα Σύριο πρόσφυγα που έφθασε πριν λίγο καιρό στο νησί.

<a href="/festival-gallofonoy-kinimatografoy/elisabeth-de-feydeau-aroma-einai-mnimi/60395">Elisabeth de Feydeau: "Το άρωμα είναι μνήμη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑElisabeth de Feydeau: "Το άρωμα είναι μνήμη"

Άποψη: Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ΕλληνοΓάλλου σκηνοθέτη Βασίλη Δογάνη, έπειτα από ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, καταφθάνει στο νησί της Λέσβου, όπου μια παρέα τριών Γάλλων πηγαίνει για τις καλοκαιρινές διακοπές στο σπίτι της μητέρας της ΕλληνοΓαλλίδας Έλενας, σε μια περίοδο που το νησί αρχίζει να δέχεται τις εισροές προσφύγων. Το «Μελτέμ», όπως είναι το δεύτερο όνομα της Έλενας, καταπιάνεται εύστοχα και με απλό τρόπο με τρία ζητήματα, την απώλεια, την ταυτότητα και το προσφυγικό. Έχουμε την απώλεια που βιώνει η Έλενα, λόγω του χαμού της μητέρας της αλλά και της απώλειας του πρόσφυγα που έχει αποχωριστεί την μητέρα του, ενώ παράλληλα τίθεται το θέμα του τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, Γάλλος σε μια εποχή που τα έθνη περιχαρακώνονται και περιορίζουν τα όρια του ποιος θεωρείται «δικός μας» και ποιος «Άλλος».

Ως πλαίσιο της ιστορίας τοποθετείται το προσφυγικό με έξυπνο τρόπο, χωρίς να εκμεταλλεύεται την κατάσταση, μιας και η υπόλοιπη πλοκή θα μπορούσε να σταθεί αυτόνομα ακόμα και αν δεν εμφανιζόταν ο πρόσφυγας. Απλώς το προσφυγικό εντείνει ακόμα περισσότερο την έννοια της απώλειας και του  έθνους. Το «Μελτέμι» συνδυάζει το δράμα των ηρώων, μιας κοπέλας που αρνείται να μιλήσει ελληνικά γιατί της θυμίζει την μητέρα της, δύο Γάλλοι που για πολλούς δεν είναι, καθώς ο ένας είναι Αλγερινός και ο άλλος μαύρος και από την άλλη έχει μερικές γνήσια κωμικές σκηνές, κυρίως με τους Nassim και Sekou που είναι οι πιο καθαρόαιμοι κωμικοί ρόλοι.

Αυτή η αντίθεση αναδεικνύει την πραγματική αντίθεση, το ωραίο ηλιόλουστο ελληνικό καλοκαίρι όπου στις θάλασσες της χώρας πνίγονται άνθρωποι στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλον μακριά από πολέμους και φτώχεια. Η σκηνοθεσία του Δογάνη εστιάζει στους ήρωες, μέσα από τα μάτια των οποίων βλέπουμε όλα τα γεγονότα. Δεν επιχειρεί βαρύγδουπα σχόλια για την πολιτική κατάσταση ούτε υιοθετεί μια επιθετική ρητορική. Ξεκάθαρα ανθρωποκεντρική, οι χαρακτήρες είναι εκείνοι που προχωρούν την ιστορία με την προσωπική τους περιπέτεια να βγαίνει ήρεμα στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας όλη την ψυχοσύνθεσή τους.

Ο σκηνοθέτης και οι Έλληνες ηθοποιοί του φιλμ, συνομιλούν με το κοινό, μετά την προβολή.Ο σκηνοθέτης και οι Έλληνες ηθοποιοί του φιλμ, συνομιλούν με το κοινό, μετά την προβολή.

Η Ελένη της Δάφνης Πατακιά είναι μια κοπέλα εγκλωβισμένη στον πόνο της. Το ταλέντο της ηθοποιού, που θα την δούμε και στην επόμενη ταινία του Paul Verhoeven, εξισορροπεί την θλίψη με την ανεμελιά, όπως και οι δύο φίλοι της που τους υποδύονται οι Rabah Nait Oufella και Lamine Cissokho, μπορεί ως ρόλοι να είναι αρκετά κωμικοί αλλά όταν χρειάζεται μιλούν με ειλικρίνεια για το τι σημαίνει να είσαι παντού ξένος. Ο Άκης Σακελλαρίου εμφανίζεται ως παλιός γνωστός της μάνας της Έλενας που την βοηθάει σχετικά με το σπίτι και που διαχειρίζεται πολύ πιο εσωτερικά και μοναχικά την απώλεια της Σοφίας. Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Κουκουλιού φωταγωγεί όμορφα μια Λέσβο σε μια περίοδο αναταραχής, με κατοίκους που δεν μπορούν να σηκώσουν λεφτά από ATM, με ανθρώπους που προσπαθούν χωρίς χαρτιά και λεφτά να επιβιώσουν και να φύγουν από τους καταυλισμούς και όλα αυτά ευρισκόμενοι στο background μιας όμορφης και ειλικρινούς νεανικής καλοκαιρινής περιπέτειας αυτογνωσίας.

Προσεχώς θα διαβάσετε στο MOVE IT αποκλειστική συνέντευξη του Βασίλη Δογάνη.

7 / 10

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
78074
Feelgood
20038
Feelgood
17265
Cinobo
5880
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos