Γαλλόφωνο 18: "Απόψε που κοιμάσαι;" - Κριτική

Δημοσίευση: 31 Μαρτίου 2018, 20:57
Συντάκτης:

Πώς θα αντιδρούσε μία γυναίκα εάν ανακάλυπτε πως ο άνδρας της έχει εξωσυζυγικό δεσμό με κάποια άλλη; Ιδίως μετά από 15 χρόνια γάμου, και δύο παιδιά μαζί; Αυτή την ανακάλυψη καλείται να διαχειριστεί η Marie (Valérie Bonneton), όταν κοιτάζει το κινητό του άνδρα της Jean (Didier Bourdon) και βρίσκει τα μηνύματά του με την Virginie (Isabelle Carré). Εκεί που περιμένει κανείς να δει την αρχή ενός οικογενειακού δράματος, στη νέα ταινία της Alexandra Leclère η τροπή της ιστορίας θα είναι διαφορετική. Όχι μόνο η Marie δεν παραδίδει τα όπλα, αλλά απόφασίζει να συναντήσει την ανταγωνίστριά της και από κοινού να πάρουν μία απόφαση για το μέλλον των σχέσεών τους, κάτι που ούτε καν η Virginie δεν περιμένει, πόσω μάλλον ο Jean ή ο θεατής.

Αυτή η αστεία περιπετειούλα θα χαρίσει ένα απολαυστικό απόγευμα, με τις ανατροπές της. Ο θεατής ταυτίζεται με τη συναισθηματική κατάσταση του Jean και συμμερίζεται το μπέρδεμά του, καθώς η ιστορία προχωρά. Κάτι που στην αρχή φαντάζει ως καλή ιδέα για εκείνον, ίσως και το ιδανικό σενάριο, καταλήγει να είναι χειρότερο από όσο φανταζόταν. Πνιγμένη στα κωμικά στοιχεία και στους ατακαδόρικους διαλόγους η ταινία της Leclère, που σε κάνουν να ξεκαρδίζεσαι ασταμάτητα, όσο διαδραματίζονται οι διάφορες περιπέτειες της τριάδας. Μικροανατροπές και επιδερμικές προσεγγίσεις των χαρακτήρων αλλά και μία ζωηράδα στην κινηματογράφηση λειτουργούν επικουρικά στην συγκράτηση του ενδιαφέροντος.

Όμως, ως σύνολο, η ταινία χάνει, διότι κατρακυλά στα κλισέ και στην εύπεπτη διασκέδαση. Δεν προκαλεί καμία συζήτηση, δεν διανοίγει διαλόγους, δεν πάει την κινηματογραφική συζήτηση ένα βήμα παραπέρα, ούτε καν αναφορικά με το είδος της κωμωδίας. Είναι άλλη μία ιδέα, όχι ιδιαιτέρως ευρηματική, που γυρίζει γύρω από τη λογική του εύκολου αστείου. Ευτυχώς υπάρχει και η Bonneton, η οποία είναι εξαιρετική στη μεταπήδηση από την μία συναισθηματική κατάσταση στην άλλη, και κρατάει τον γενικότερο τόνο σε μία εγρήγορση. Θα περίμενε κανείς από μία γαλλική κωμωδία περισσότερα, και κυρίως τη διατήρηση ενός πιο ευρηματικού σεναρίου, αλλά για ένα μεσημεράκι Σαββατοκύριακου στην τηλεόραση, η ταινία είναι μια χαρά.

4 / 10

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ