22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου: "Δωμάτιο 108" - Κριτική

Δημοσίευση: 5 Απριλίου 2022, 12:24
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ένας διάσημος πολιτικός (Ζερεμί Ρενιέ) κατηγορείται ότι σκότωσε τη γυναίκα του (Άλμα Χοδορόφσκι), η οποία βρίσκεται νεκρή ένα βράδυ σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κοντά στη θάλασσα.

<a href="/festival-gallofonoy-kinimatografoy/24o-fff-me-ton-paniko-mas-systithike-i-zistin-trie/69740">24ο FFF: Με τον "Πανικό" μας συστήθηκε η Ζιστίν Τριέ</a>ΣΧΕΤΙΚΑ24ο FFF: Με τον "Πανικό" μας συστήθηκε η Ζιστίν Τριέ

Είναι ένοχος ή αθώος; Κανείς δεν το γνωρίζει. Ίσως ούτε και ο ίδιος.

Γνώμη: Βασιζόμενος ελεύθερα σ’ ένα περιστατικό που συγκλόνισε το Βέλγιο, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Στεφάν Στρεκέρ (“Α Wedding”) δημιούργησε μια slow-burn ταινία, η οποία έχει ένα κοινό με τον βασικό της χαρακτήρα: δεν είναι αυτό που φαίνεται. Αυτό που αρχικά προδιαγράφεται σαν ένα θρίλερ που θα οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου εξελίσσεται σ’ έναν στοχασμό πάνω στην ενοχή, τις κοινωνικές ανισότητες και τις τοξικές ερωτικές σχέσεις.

Το σενάριο του Στρεκέρ σοφά αφήνει εκτός κάδρου πληροφορίες και λεπτομέρειες, κρατώντας έτσι μια υποδόρια ένταση, που κάνει μεν μια ελαφριά κοιλιά στις αρχικές σκηνές της παραμονής του χαρακτήρα που υποδύεται ο Ζερεμί Ρενιέ στη φυλακή. Γρήγορα όμως, δυο δευτερεύοντες χαρακτήρες, κρατούμενοι κι αυτοί, αξιοποιούνται για να προσφέρουν περαιτέρω βάθος και να φανερώσουν κι άλλες πτυχές του πολιτικού που είδε τη ζωή και την καριέρα του να καταρρέουν εν μία νυκτί.

Ο Ζερεμί Ρενιέ («Ο Διπλός Εραστής») είναι ιδανικός για τον ρόλο του πιθανού γυναικοκτόνου / χαρισματικού πολιτικού λόγω παρουσιαστικού, αλλά εδώ παίζει κυρίως με το βλέμμα του, καθώς τα πραγματικά αισθήματα και οι σκέψεις του χαρακτήρα του παραμένουν κρυμμένα κάτω από τη μάσκα που έχει συνηθίσει να φοράει. Εξαιρετική είναι και η Άλμα Χοδορόφσκι («Το Σοκ του Μέλλοντος») στον ρόλο της νεαρής συζύγου.

Μαζί με τον Ρενιέ έχουν αναπτύξει τη δυναμική μιας καταστροφικής ένωσης, την διττή επιθυμία του να είσαι με κάποιον και να θες ταυτόχρονα να φύγεις μακριά του.

Εξαιρετικά επίκαιρο, λόγω θεματολογίας, με ένα καθηλωτικό φινάλε και δυο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές, το «Δωμάτιο 108» δεν είναι η ταινία που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, αλλά χώνεται κάτω από το δέρμα σου και προσφέρει τροφή για σκέψη και συζήτηση.

H ταινία έχει βρει διανομή στις ελληνικές αίθουσες από την Filmtrade. 

Όλα συμβαίνουν στο 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα τα διαβάζετε στο ειδικό section του ΜOVE IT MAGAZINE που ανανεώνεται καθημερινά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
9 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos