Ο Πάολο Σορεντίνο με τη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του με τίτλο “Youth” μάγεψε το κοινό που βρέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής το βράδυ της Τετάρτης, κατά την τελετή έναρξης του κινηματογραφικού φεστιβάλ Αθηνών «Νύχτες Πρεμιέρας»,  προκαλώντας  συγκίνηση και θαυμασμό.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μάικλ Κέιν και  Χάρβει Καϊτέλ ως δυο παλιόφιλοι υπερήλικες που κάνουν τις διακοπές τους σε υπερχλιδάτο spa resort των Άλπεων και βλέπουν μπροστά στα μάτια τους τη ζωή που πέρασε, το παρελθόν, το παρόν και το… μέλλον. Την αιώνια νιότη.

 

Οι απολαυστικότατες ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών δεν υπάρχει περίπτωση να σε αφήσουν ασυγκίνητο. Ο ένας είναι μεγαλοσυνθέτης που έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από το επάγγελμα και ο δεύτερος σκηνοθέτης που δεν θέλει να το βάλει κάτω και διψά για δημιουργία, αρνούμενος να συνταξιοδοτηθεί. Η κόρη του πρώτου, προσπαθεί να ξεπεράσει το κέρατο και το χωρισμό της από τον άντρα της για τα μάτια της Παλόμα Φέιθ. Ένας ηθοποιός νεαρός προσπαθεί να ξεπεράσει τον ρόλο του ρομπότ που τον ανέδειξε και να αποδείξει ότι αξίζει για περισσότερα και μια υπερήλικας ηθοποιός στη σήψη της καριέρας της έρχεται να ρίξει χυλόπιτα στο μέντορά της, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει σε μεξικάνικη σαπουνόπερα. Στο καστ συμμετέχουν επίσης οι Ρέιτσελ Βάις, Πολ Ντάνο, Τζέιν Φόντα, και η… ίδια η Παλόμα Φέιθ.

 

Στο συγκινητικό αριστούργημά του που γεμίζει τη μεγάλη οθόνη με μια υπέροχη παλέτα χρωμάτων και κυρίως πάντα με στύλ, ο Σορεντίνο μας μιλά για τη σοφία που αποκτά ο άνθρωπος όταν ωριμάζει, για τη δίψα για ζωή και γνώση, για τον κορεσμό και την παραίτηση, αλλά κυρίως για την αγάπη που μένει όταν ο κάθε ένας κληθεί να κάνει τον απολογισμό της ζωής του. Και φυσικά για το χρόνο. Την απόσταση του χρόνου, το τώρα, το πριν το, μετά. Το χρόνο που πέρασε και το χρόνο που απομένει. Για την εξωτερική χλιδή και την εσωτερική μιζέρια.

 

Το χιούμορ είναι γλυκόπικρο, μελαγχολικό, ρομαντικό, οι ατάκες σου προκαλούν μειδίαμα τέτοιο, που δεν μπορείς να αποφασίσεις τι ακριβώς αισθάνεσαι: θλίψη, συμπόνια, μελαγχολία;

Η αγάπη όμως είναι το παν στην ταινία. Η αγάπη για το παρελθόν, για τη μουσική, για τον κινηματογράφο, για τη ζωή, για την οικογένεια, η αγάπη, γενικά.

 

Και ειδικά. Διόλου τυχαία, η ταινία ανοίγει με rockabilly performer να τραγουδά το ‘You’ve got the love’ της Florence and the Machine. Ταυτόχρονα, ο Σορεντίνο κλείνει το μάτι στην προηγούμενη ταινία του που του χάρισε το Όσκαρ ξενόγλωσσου “La Grande Bellezza”, ξεκινώντας με πάρτυ. Μετά το ‘Far L’amore’  έρχεται το ‘You’ve got the love’.

 

ΥΓ: η ‘μεγάλη ομορφιά’  της Μανταλίνα Ντιάνα Γκένεα κόβει την ανάσα σε κάθε άνδρα θεατή. 

 

Πρώτη δημοσίευση: 15 Oct 2015, 10:20
Ενημέρωση: 22 Oct 2015, 17:58
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Youth (Νιότη)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
118
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Οκτωβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos