X-Men: Days of Future Past

Η απόλυτη ομάδα των μεταλλαγμένων υπερηρώων έχει ξεκινήσει πόλεμο στην ταινία «X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος», για τη διάσωση των ειδών, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι αγαπημένοι "X-Men" θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους νεότερους εαυτούς τους από την ταινία "X-Men: Η Πρώτη Γενιά", σε μια επική μάχη που πρέπει να αλλάξει το παρελθόν - για να σώσει το μέλλον μας
X-Men: Days of Future Past - κριτική ταινίας

Φέρτε μας το επόμενο! Τώρα!

Σε ένα όχι-και-τόσο-μακρινό δυστοπικό μέλλον, οι μεταλλαγμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά με αφανισμό, καθώς οι πολέμιοί τους έχουν στείλει στο κατόπι τους δεκάδες πανίσχυρα ρομπότ-εξολοθρευτές, γνωστότερα ως Sentinels, τα οποία μπορούν, όχι μόνο να εξουδετερώσουν τις θαυμαστές τους ικανότητες, αλλά και να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον τους. Πλέον, η μόνη ελπίδα των μεταλλαγμένων για να αναστρέψουν την κατάσταση, είναι να επιστρέψει με τη βοήθεια της Kitty Pride πίσω στο ταραχώδες 1973 ο Logan/Wolverine, με αποστολή να βρει και να πείσει τους νεότερους εαυτούς του Professor Charles Xavier και του Erik Lehnsherr/Magneto να συνεργαστούν στον εντοπισμό και την επιβεβλημένη «συνέτιση» της Raven/Mystique.

Ιδιαιτέρως καλοδεχούμενη η επιστροφή του Μπράιαν Σίνγκερ στο υπερηρωικό franchise των X-Men, το οποίο, όχι μόνο εγκαινίασε ο ίδιος πίσω στο 2000, αλλά τρία χρόνια αργότερα έμελλε να ολοκληρώσει με το «X2: X-Men United» μία από τις κορυφαίες κινηματογραφικές μεταφορές κόμικ στην ιστορία, αποσπώντας δικαίως διθυραμβικές κριτικές. Ανάλογη αντιμετώπιση από κοινό και κριτικούς, ωστόσο, αναμένεται να έχουν και οι «Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος», καθώς η δουλειά που έχει γίνει σε κάθε σχεδόν επίπεδό τους είναι εξαιρετική, με τον Σίνγκερ και τον ταλαντούχο σεναριογράφο Σάιμον Κίνμπεργκ («Mr. & Mrs. Smith», «Sherlock Holmes») να επιτυγχάνουν μια αξιοθαύμαστη ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και την συναρπαστική τρισδιάστατη δράση, διανθίζοντας, παράλληλα, την πολυεπίπεδη και γεμάτη ανατροπές πλοκή με καίριες χιουμοριστικές ανάσες.

Κι ενώ οι αξιοσημείωτα πειστικές ερμηνείες των βασικών χαρακτήρων – με τον Τζάκμαν στην πιο υποβλητική ερμηνεία του ως Wolverine μέχρι σήμερα να συνθέτει ένα θαυμάσιο υποκριτικό καρέ με τους ΜακΑβόι, Φασμπέντερ και Λόρενς, που αποτελούσαν την ψυχή (και) του «X-Men: First Class» – συμβάλλουν στο να αγωνιούμε πραγματικά για τις τύχες τους, νέες υπερηρωικές παρουσίες, με επιβλητικότερη εκείνη του Quicksilver (ο Έβαν Πίτερς του «American Horror Story») – ο οποίος και πρωταγωνιστεί, αν όχι στην απόλυτη, σίγουρα στην πλέον απολαυστική σεκάνς ανθολογίας της ταινίας– ενισχύουν την αντίληψη ότι το κινηματογραφικό σύμπαν των X-Men μας επιφυλάσσει πολλές ακόμη εκπλήξεις για το μέλλον.

Και όσο κι αν ο δρ. Trask, ο βασικός, δηλαδή, κακός της ταινίας, παραμένει σε γενικές γραμμές ο αδύναμος κρίκος της όλης υπόθεσης (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πίτερ «Τύριον» Ντίνκλατζ που τον υποδύεται), καθότι δε γίνεται ποτέ ιδιαίτερα απειλητικός, η υποδειγματικά σκηνοθετημένη παράλληλη δράση σε παρελθόν και μέλλον στην τελευταία πράξη, καταφέρνει να μας βυθίσει σε κλίμα εξαιρετικά έντονης συγκινησιακής φόρτισης, δικαιώνοντας απόλυτα τις αυξημένες προσδοκίες μας.

Και, με την άκρως αινιγματική post-credits σεκάνς, ο Σίνγκερ και η κουστωδία του καταφέρνουν να μας πωρώσουν αγρίως, κάνοντας τα 2 χρόνια που μεσολαβούν ως το «X-Men: Apocalypse» να φαντάζουν αιώνας...

Χάρης Παπαπαναγιώτου

Πρώτη δημοσίευση: 22 May 2014, 13:28
Ενημέρωση: 29 May 2014, 05:10
Τίτλος:
X-Men: Days of Future Past (X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
131
Εταιρία διανομής: 
Release: 
22 Μαϊου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos