The trial of the Chicago 7

The trial of the Chicago 7 - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί τα πραγματικά γεγονότα του 1968, όπου κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στους δρόμους για όσα συνέβαιναν στο Βιετνάμ πήραν μεγάλες διαστάσεις και η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον έδωσε το σήμα για πλήρη καταστολή - κάτι που τις μεταμόρφωσε σε εξέγερση. Επί πέντε μέρες και πέντε νύχτες, το Σικάγο καιγόταν. Οι οργανωτές της διαδήλωσης - συμπεριλαμβανομένων των Άμπι Χόφμαν, Τζέρι Ρούμπιν, Τομ Χέιντεν και Μπόμπι Σιλ - κατηγορήθηκαν πως συνωμότησαν και υποκίνησαν την εξέγερση και η δίκη που ακολούθησε είναι μία από τις πιο διαβόητες στην ιστορία.

Άποψη: H πρώτη εκδοχή του σεναρίου για την ταινία είχε γραφτεί από τον Άαρον Σόρκιν το 2007, με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ βασικό υποψήφιο να σκηνοθετήσει το «The trial of the Chicago 7». Τι καλά που θα ήταν να είχε ευδοκιμήσει αυτό το σχέδιο…

Τελικά το φιλμ σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Σόρκιν 13 χρόνια αργότερα για το Netflix και το αποτέλεσμα αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις.

Προσπαθεί σχεδόν απεγνωσμένα να παντρέψει τον ακτιβισμό και την μάχη με το σύστημα σε μία δίκη-παρωδία που αφορούσαν όσα συνέβησαν τότε, με την σημερινή επικαιρότητα, του Black Lives Matter, με ατάκες που απηχούν απεγνωσμένα επικαιρότητα.

Ο πολύ έμπειρος σεναριογράφος Σόρκιν (βραβευμένος με Όσκαρ για το Social Network, υποψήφιος για Moneyball, Molly’s Game) φυσικά και καταφέρνει να αναπαραστήσει πιστά τα γεγονότα, χωρίς βέβαια να αποφεύγει τους κάπως γραφικούς, διάφανους χαρακτήρες, ίσως να το επιδιώκει και σε ένα βαθμό ώστε να περάσει ανεμπόδιστα τα μηνύματά του.

Δεν μπορεί επίσης να αποφύγει και τις παγίδες μια ξεπερασμένης τηλεοπτικής αισθητικής, την ίδια στιγμή που καταφεύγει σε χρησιμοποιημένα (και καλύτερα από άλλους στο παρελθόν) τρικ για να τονώσει την ένταση και να συμπληρώσει τα κενά της αποσπασματικής αφήγησής του.

Ο Σόρκιν είναι ευφυής, ίσως αδικεί τον εαυτό του με την over-sized δημαγωγία του, αλλά σκηνοθετικά δεν διαθέτει το κύρος και την μεγαλοπρέπεια ενός Σπίλμπεργκ (μιας και αναφέρθηκε) και ενδεχομένως να μην τα αποκτήσει και ποτέ. Επειδή όμως είναι ικανότατος γραφιάς (εδώ διευθύνει και σωστά τους ηθοποιούς του) αυτή θα είναι η ευχή και η κατάρα του: πάντα θα δείχνει ελλειματική η ικανότητά του πίσω από την κάμερα.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Oct 2020, 09:54
Ενημέρωση: 8 Oct 2020, 03:21
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The trial of the Chicago 7 (Η Δίκη των 7 του Σικάγου)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
129
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Οκτωβρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos