Σύνοψη: Ο Γούντι ήταν πάντα σίγουρος για τη θέση του στον κόσμο και το ότι προτεραιότητα του είναι η φροντίδα του παιδιού του. Όταν το καινούριο παιχνίδι της Μπόνι, που είναι καρπός χειροτεχνίας και ακούει στο όνομα Forky, αυτοαποκαλείται «σκουπίδι», ο Γούντι αναλαμβάνει να του δείξει ότι πρέπει να αγκαλιάσει το γεγονός ότι είναι ένα παιχνίδι. Όταν η Μπόνι παίρνει την παρέα σε οικογενειακή εκδρομή, ο Γούντι καταλήγει σε μία απρόσμενη παράκαμψη που του επιφυλάσσει τη συνάντηση με τη χαμένη του φίλη, Βο Peep (Λόλα).

Άποψη: Το «Toy Story 3» κλείνει με τον Άντι να δίνει πλέον τα παιχνίδια του στην Μπόνι καθώς πλέον μεγάλωσε, κάνοντας πολλούς να θεωρήσουν ότι κλείνει το animation franchise παιχνιδιών με την αλλαγή ιδιοκτήτη και το τέλος μιας εποχής. Εννιά χρόνια μετά επιστρέφει με μια τέταρτη περιπέτεια- που μοιάζει να ναι η τελευταία αν και δεν αποκλείεται χρόνια αργότερα να επιστρέψει- η οποία αποδεικνύει περίτρανα αφενός την ανεξάντλητη δεξαμενή των δημιουργών Andrew Stanton, Stephany Folsom που υπογράφουν το σενάριο ή του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ταινίας μεγάλου μήκους Josh Cooley (με credits σε Ρατατούη, Ψηλά στον ουρανό, Απίθανους) αφετέρου ότι ουσιαστικό κλείσιμο δεν είχε υπάρξει στην τρίτη ταινία, οπότε όσο αχρείαστη αν φάνταζε στην αρχή τόσο επιβεβλημένη θεωρείται στο τέλος.

Στο «Toy Story 3» υπάρχει μια συγκινητική αλλαγή σκυτάλης και ένα τέλος ιστορίας, όχι όμως χαρακτήρων. Έληξε η ιστορία του Άντι παραδίδοντας την θέση του στην Μπόνι, οι χαρακτήρες όμως δεν είχαν κάποια ολοκλήρωση. Ο Γούντι εξακολουθούσε να είναι το παιχνίδι εκείνο που εξαρτάται απόλυτα από τα παιδιά στα οποία ανήκει. Έτσι έρχεται η τέταρτη ταινία με σκοπό να ολοκληρώσει τις ιστορίες των χαρακτήρων και τις σχέσεις μεταξύ τους, κυρίως του Γούντι με τον Μπαζ και του Γούντι με την Λόλα αλλά και να ωριμάσει τους ήρωές του. Στην ταινία παρουσιάζονται οι παλιοί αγαπημένοι ήρωες αλλά και αρκετοί καινούργιοι με κυριότερο τον Forky, ένα παιχνίδι που έφτιαξε μόνη της η Μπόνι στο νηπιαγωγείο και συνδέεται πλέον περισσότερο μαζί του. Όταν πάει μια εκδρομή με τους γονείς της και ο Forky σε μια κρίση ταυτότητας για το αν είναι παιχνίδι ή σκουπίδι, εξαφανιστεί, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησής του που θα οδηγήσει στην επανασύνδεση Γούντι-Λόλας αλλά και στην εμφάνιση νέων παιχνιδιών με κακές προθέσεις.

Πρόκειται για μια τυπική ταινία της Pixar με όλα τα καλά και τα κακά της. Μια ευαίσθητη ιστορία, συγκινητική χωρίς όμως την τόσο ειλικρινή και αβίαστη συγκίνηση του «Ψηλά στον ουρανό» ή κυρίως του εξαιρετικού «Inside Out», χωρίς πολλές χιουμοριστικές σκηνές πέρα από το δεύτερο μισό που είναι και το καλύτερο. Το πρώτο μισό αρκετά αδύναμο τόσο ως προς το χιούμορ και ως προς την εύκολη συγκίνηση όσο και ως προς την προσπάθεια να βάλει τα παιχνίδια να κάνουν κάτι με τον Μπαζ να μοιάζει σχεδόν ασήμαντος. Το δεύτερο μισό όμως αποζημιώνει απόλυτα με όλους τους χαρακτήρες να εμπλέκονται ενεργά, να σπάνε πλάκα, να συγκινούνται, κάποιοι να αποχωρίζονται ο ένας τον άλλον και όλα αυτά με μπόλικη δράση απελευθέρωσης του Forky. Στο τέλος ο Γούντι αποκτά την αυτογνωσία του και όλοι οι χαρακτήρες κάνουν τις επιλογές τους για το ποια θα είναι η συνέχειά τους, κοντά ή μακριά από τα παιδιά, ως παιχνίδια ή ως ανεξάρτητες οντότητες. Ό,τι και να αποφασίσει το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, όλοι πλέον ξέρουν ότι είναι μια σωστή απόφαση και ίσως ένα ιδανικό κλείσιμο για το franchise.

Πρώτη δημοσίευση: 20 Jun 2019, 12:24
Ενημέρωση: 27 Jun 2019, 08:39
Τίτλος:
Toy Story 4
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Ιουνίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos