Θεέ μου, τι σου κάναμε; 2

Θεέ μου, τι σου κάναμε; 2 - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Μετά τους τέσσερις γάμους που κλυδώνισαν την οικογένειά τους, ο Κλοντ και η Μαρί Βερνέιγ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα καινούργιο πρόβλημα. Οι τέσσερις γαμπροί τους έχουν αποφασίσει να φύγουν από τη Γαλλία με τις συζύγους και τα παιδιά τους και να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Ανίκανοι να φανταστούν ότι η οικογένειά τους δεν θα είναι κοντά, ο Κλοντ και η Μαρί προσπαθούν απεγνωσμένα να τους κρατήσουν δίπλα τους.

Άποψη: Πέντε χρόνια μετά την εμπορική επιτυχία της γαλλικής κωμωδίας «Θεέ μου, τι σου κάναμε», η γαλλική… πατροπαράδοτη οικογένεια επιστρέφει. Όταν η μία κόρη ανακοινώνει πως θα πάει στην Ινδία, ο αφρικανός πεθερός της της λέει πως είναι η χώρα που λατρεύουν τις αγελάδες για να λάβει την απάντηση ας αποφύγουμε τα κλισέ, κάτι δηλαδή που δεν καταφέρνει να αποφύγει η ταινία.

Μια γεμάτη κλισέ, παλιάς κοπής κωμωδία που προσπαθεί ανεπιτυχώς να διακωμωδήσει τον political correct λόγο με έναν όμως δειλό, ίσων αποστάσεων τρόπο καταλήγοντας εν τέλει να επαναλαμβάνει αυτά τα οποία παρωδεί. Το πρόβλημα της οικογένειας αυτήν την φορά είναι ότι οι γαμπροί του Κλοντ, ένας Άραβας, ένας Εβραίος, ένας Κινέζος και ένας Αφρικανός αλλά που όλοι είναι Γάλλοι, παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν την χώρα για ένα καλύτερο μέλλον, μόνο που θέλουν να πάρουν μαζί και τις γυναίκες τους, δηλαδή τις κόρες του Κλοντ.

Η ταινία του Φιλίπ ντε Σοβερόν και σε σενάριο του ίδιου και του Γκι Λοράν, παρουσιάζει το σύγχρονο πρόβλημα, μιας Ευρώπης δηλαδή πολυπολιτισμικής, διευρυμένης που όμως έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί τον πολυπόθητο κήπο της Εδέμ στον οποίον όλοι θέλουν να ενταχθούν. Τώρα μοιάζει περισσότερο με μια αναγκαία λύση που με την πρώτη ευκαιρία είναι έτοιμοι να την εγκαταλείψουν τόσο οι γηγενείς όσο και όσοι μετανάστευσαν σε αυτήν. Ο Κλοντ όμως διατηρεί τις σοβινιστικές του απόψεις βλέποντας μια Γαλλία παραδεισένια την οποία δεν μπορεί κανείς εύκολα να εγκαταλείψει γιατί πού θα βρει καλύτερα.

Εύκολα αστεία που λίγο πολύ έχουμε ξανακούσει στην προηγούμενη ταινία, γι’ αυτό μοιάζει περισσότερο με ένα αχρείαστο σίκουελ που έγινε καθαρά για την εμπορική επιτυχία, μιας και η πρώτη ταινία πήγε πολύ καλά τόσο στην Γαλλία όσο και στην χώρα μας, στην οποία ανέβηκε μέχρι και στο θέατρο με τον Λάκη Λαζόπουλο. Αυτό άλλωστε διαθέτει και η ταινία, μια επίπλαστη λαϊκότητα, εύκολα και ανώδυνα μηνύματα, φιλοπατρία αλλά και έμμεση στήριξη των μεταναστών ώστε να είναι ικανοποιημένοι όλοι. Παρόλα αυτά παραμένει μια συντηρητική, ξεπερασμένη κωμωδία που παρά το αδιαμφισβήτητο κωμικό ταλέντο του Κριστιάν Κλαβιέ, αδυνατεί να γίνει κάτι ανώτερο από ένα εύπεπτο, λαϊκό θέαμα επιθεώρησης που όσο και αν από κάποιους βλέπεται ευχάριστα ένα καλοκαιρινό βράδυ σε θερινό, δεν παύει να μοιάζει με επανέκδοση παλιάς γαλλικής κωμωδίας της εποχής του Ντε Γκολ, με την διαφορά ότι στην πραγματικότητα δεν είναι.

Πρώτη δημοσίευση: 11 Jul 2019, 13:39
Ενημέρωση: 18 Jul 2019, 02:07
Τίτλος:
Θεέ μου, τι σου κάναμε; 2 (Qu'est-ce qu'on a encore fait au bon Dieu?)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Ιουλίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos