Tα παράπονά σας στον έφορο

Tα παράπονά σας στον έφορο - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Φρεντ εξαιτίας μιας φορολογικής απάτης θα πρέπει να μετακομίσει την επιχείρησή του σε μία οικονομικά υποβαθμισμένη περιοχή του Παρισιού εάν δεν θέλει να την δει να κλείνει οριστικά. Η προσαρμογή της ομάδας του Φρεντ είναι δύσκολη και κρύβει εκπλήξεις όμως τα πράγματα τελικά δεν θα είναι όσο τραγικά τα περίμεναν.

Άποψη: Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που οι γαλλικές κομεντί είναι στο φόρτε τους και κατέχουν σταθερά μία θέση στις κινηματογραφικές εβδομάδες. Στην πλειονότητά τους, χωρίς να αποτελούν κάτι πρωτότυπο, είναι γουστόζικες με στοιχειώδες χιούμορ και ευχάριστους χαρακτήρες.

Τα παραπάνω ισχύουν και για το “New Biz in the Hood”, την τελευταία ταινία του Μοχάμεντ Χαμιντί («Μια αγελάδα στο Παρίσι») όπου οι εξευγενισμένοι Γάλλοι του κέντρου έρχονται αντιμέτωποι με την αγριότητα και τους τραμπουκισμούς ενός παραμελημένου προαστίου. Προφανώς, αυτά που τους χωρίζουν είναι περισσότερα από τα κοινά τους σημεία και ακόμα προφανέστερα στο τέλος οι πρωταγωνιστές θα συνειδητοποιήσουν το ακριβώς αντίθετο.

Με σκηνοθεσία που δεν ξεπερνά τα βασικά στάδια και ένα σενάριο με ανάλαφρες ανατροπές, το “New Biz in the Hood” πιάνει ακριβώς το ύφος μιας παραγωγής προορισμένης για τους καλοκαιρινούς μήνες και με ημερομηνία λήξης αναφορικά με την θύμησή του. Το ρήγμα ανάμεσα στους δύο κόσμους, των πρωτευουσιάνων και των επαρχιακών, είναι καλό πολιτισμικό χαρτί όσον αφορά την ανάλυση του όμως εδώ οι βασικές συγκρούσεις τους δεν εξετάζονται παρά μόνο σχολιάζονται σαρκαστικά σε κλίμα αστεϊσμού.

Από τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία δεν λείπουν ο ρομαντισμός και η περιπέτεια, οι αφορμές για «κακά ξεμπερδέματα» και τελικά η σύσφιξη σχέσεων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση αφού ο ορισμός “feel good” είναι ο μόνος που μπορούμε να δώσουμε χωρίς ενδοιασμούς.

Και ο Χαμιντί έχει δείξει και στο παρελθόν πόσο άνετα μπορεί να κάνει μία ταινία άνευ νοήματος και βάσης απλά με μία χούφτα κλισέ που ισχύουν για τους Γάλλους και για τον άνθρωπο γενικότερα τα οποία θα αναπτύξει έτσι ώστε να μην προσβάλλει κανέναν μόνο και μόνο λόγω γενικού πλαισίου.

Με άλλα λόγια η υπόληψη της περιοχής της Κουρνέβ δεν θίχτηκε τόσο επειδή μιλάμε για κωμική ταινία. Σε άλλη περίπτωση, μία τέτοια ευθεία επίθεση χλευασμού δεν θα ήταν καλώς υποδεχόμενη και μάλλον προβλήματα θα δημιουργούσε όμως για τώρα τουλάχιστον είναι στο πλευρό του σκηνοθέτη.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Aug 2019, 17:10
Ενημέρωση: 8 Aug 2019, 11:59
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Tα παράπονά σας στον έφορο (Jusqu'ici tout va bien)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Αυγούστου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos