Συρανό ντε Μπερζεράκ

Συρανό ντε Μπερζεράκ - κριτική ταινίας

Ένας άνδρας μπροστά από την εποχή του, ο Συρανό ντε Μπερζεράκ, (τον υποδύεται ο Πίτερ Ντίνκλατζ του “Game Of Thrones”) πάντα καταφέρνει να θαμπώνει τους αντιπάλους του, είτε με σφοδρά λογοπαίγνια σε μια λεκτική κονταρομαχία είτε με άψογη ξιφασκία σε μια μονομαχία.

Πεπεισμένος, ωστόσο, πως η εμφάνισή του τον καθιστά ανάξιο της αγάπης μιας αφοσιωμένης φίλης, της λαμπερής Ρωξάνης (την υποδύεται η Χέιλι Μπένετ) ο Συρανό δεν εκδηλώνει τα συναισθήματά του προς αυτήν, και η Ρωξάνη στο μεταξύ ερωτεύεται με την πρώτη ματιά τον Κρίστιαν (στο ρόλο ο Κέλβιν Χάρισον).

Η ευφυία και το κουράγιο είναι τα μόνα όπλα που διαθέτει ο Συρανό, ως σπαθί και ασπίδα απέναντι σε μια αρένα συναισθημάτων και αντίξοων συνθηκών. Οι λεκτικές μονομαχίες, η γλωσσική μάχη απέναντι σε κάθε αντίζηλο και η εσωστρέφεια του «διαφορετικού» ερωτευμένου, θρέφουν την ιστορία ενός παραμυθιού που μεταφέρεται στον κινηματογράφο γεμάτο μουσική και νέα τραγούδια. Το εμπόδιο του Συρανό για να κατακτήσει την καρδιά της αγαπημένης τους είναι ο συνάδελφός του, στρατιώτης της φρουράς του Βασιλιά, που υπερτερεί σε σωματική διάπλαση.

Φρονστισμένη παραγωγή από τον Τζο Ράιτ (αυτό έλειπε από τον δημιουργό των Pride & Prejudice, Atonement και Anna Karenina...) σε μια μιούζικαλ εκδοχή της διαχρονικά αγαπημένης ιστορίας αιώνιου ρομαντισμού, με το κείμενο παρόν και πάντα δυνατό, αλλά παραίτερα pop μουσικά κομμάτια (από το δίδυμο των National) σε μια προσπάθεια νεωτερισμού που ξενίζει και ποτέ δεν γίνεται σώμα της ταινίας και ταυτόχρονα και μια αγωνία πολιτικής κορρεκτίλας που βάζει συνεχώς εμπόδια στην ιστορία να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί.

Eνώ την ίδια στιγμή η εντυπωσιακή καλλιτεχνική διεύθυνση αντί να βοηθά το φιλμ να αναδείξει το -δεδομένο- μεγαλείο του κειμένου, μάλλον το καπελώνει άδοξα, εγκλωβίζοντας το μάτι. 

Μένει η μελαγχολική ματιά του πραγματικά ταλαντούχου Πίτερ Ντίνκλατζ να αναζωπυρώνει σε κάποια σημεία το πάθος που κοντεύεις να ξεχάσεις και να προσφέρει στο φιλμ τις δόσεις φινέτσας που θα όφειλε να είχε κατασκευάσει εκ προοιμίου. Χωρίς δυστυχώς, να αρκούν. Και χωρίς να μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ούτε στιγμή την παλαιότερη ταινία με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ...

Πρώτη δημοσίευση: 3 Mar 2022, 04:02
Ενημέρωση: 10 Mar 2022, 02:44
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Συρανό ντε Μπερζεράκ (Cyrano)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
123
Εταιρία διανομής: 
Release: 
3 Μαρτίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos