Σύνοψη: Ένας γοητευτικός playboy, ο Τζόνι, καταφέρνει να παντρευτεί μια αφελή, πλούσια νεαρή, τη Λίνα, η οποία ανακαλύπτει ότι είναι ψεύτης, τζογαδόρος και απένταρος. Η Λίνα όμως αρχίζει να υποψιάζεται ότι εκτός από αυτά, είναι και δολοφόνος -και ίσως η ίδια να είναι το επόμενο θύμα του…

Στο Υποψίες, μια πλούσια αλλά άπειρη γυναίκα, η Λίνα, παντρεύεται έναν γοητευτικό playboy, τον Τζόνι, που σιγά-σιγά αποδεικνύεται ψεύτης, τζογαδόρος και τόσο ανέντιμος που η Λίνα αρχίζει να υποψιάζεται ότι ίσως είναι και δολοφόνος. Εν μέρει αποτελεί τη μελέτη ενός φόνου μέσα από τα μάτια του τελικού θύματος -ωστόσο, επειδή το κοινό δεν μπορούσε να αποδεχτεί να βλέπει τον Κάρι Γκραντ ως δολοφόνο, το στούντιο παραγωγής (RKO) πίεσε για ένα διαφορετικό τέλος, το οποίο ο Χίτσκοκ φρόντισε να κάνει όσο πιο διφορούμενο ήταν εφικτό.

H δυαδικότητα της ανθρώπινης φύσης, είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στο έργο του Χίτσκοκ. Ο διπλός χαρακτήρας του ήρωα / κακού της ταινίας τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Κάρι Γκραντ, τονίζεται από την ατμοσφαιρική κινηματογράφηση σε στυλ φιλμ νουάρ που βοήθησε σημαντικά τον Χίτσκοκ στην επίτευξη της ατμόσφαιρας δυσπιστίας και φόβου που αγγίζει τα όρια της παράνοιας (απειλητικές σκιές που προβάλλονται στους τοίχους, το ύποπτο γάλα που σχεδόν φωσφορίζει κλπ). Ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς αν η απειλή είναι πραγματική ή φανταστική, ενώ η ίδια η ταινία ξεκινά ως μια ανάλαφρη ρομαντική κωμωδία, που σταδιακά σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο μέχρι να γίνει ένα ατόφιο θρίλερ.

Το Υποψίες, υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ήταν μια εμπορική αλλά και μια καλλιτεχνική επιτυχία παρά τους περιορισμούς από το στούντιο (ο Χίτσκοκ για να αποφύγει περισσότερες παρεμβάσεις κινηματογράφησε την ταινία με την τεχνική του μοντάζ εντός κάμερας, με τα γυρίσματα να ακολουθούν αυστηρή σειρά για κάθε πλάνο, δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο μοντάζ που απέτρεπε την αποκοπή ή αναδιάταξη των σκηνών).

Πρώτη δημοσίευση: 18 Aug 2022, 02:14
Ενημέρωση: 24 Aug 2022, 21:10
Τίτλος:
Suspicion (1941)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Αυγούστου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos