Star Wars: The Rise of Skywalker

Αξίζει; Nαι. Μπορούσε να ήταν καλύτερο; Και πάλι, ναι. Η saga του διαστήματος είναι η οικογένεια που πάντα θα αγαπάμε.

Star Wars: The Rise of Skywalker - κριτική ταινίας

Έναν χρόνο μετά την πρώτη ανοιχτή σύγκρουση με τον στόλο του Πρώτου Τάγματος, τα απομεινάρια της Αντίστασης αντιμετωπίζουν τον μεγάλο τους εχθρό εκ νέου, κι ενώ έχουν να μαχηθούν κι εσωτερικά με το παρελθόν τους. Την ίδια ώρα, μια αρχαία διαμάχη ανάμεσα στους Τζεντάι και τους Σιθ πλησιάζει στο ζενίθ της. Όλα τελειώνουν οριστικά εδώ.

Ουδέποτε σύγκρινα το "Star Wars" με οτιδήποτε άλλο. Και κανείς πιστός δεν δίνει εξηγήσεις σε μη πιστούς. Αποθεώνουμε και τσακωνόμαστε μεταξύ μας...
Το "The Rise of Skywalker" κλείνει την ιστορία των Skywalker Jedi και έρχεται μετά το "The Last Jedi" που δίχασε (εμένα όχι...) αλλά το σημαντικό για το στούντιο είναι πως έφερε στο box-office 1,3 δις μετά το 2,1 του "The Force Awakens". Αξίζει; Nαι. Μπορούσε να ήταν καλύτερο; Και πάλι, ναι.

Ο Εϊμπραμς είναι ιδανικός να διηγηθεί τη ιστορία, αφηγηματικά δεν χάνει ποτέ σε ένταση, η ιστορία είναι απλή και κατανοητή αλλά το πρόβλημα είναι το σενάριο. Λες και έγραψε πχ άλλος τις ατάκες πχ του Kylo Ren και άλλος του Finn, του ξανά υπερβολικού και ατάλαντου Τζον Μπογιέγκα (που άλλαξε και χτένισμα) που υπάρχει μόνο για να φωνάζει κάθε πέντε λεπτά "Ρέεειιιι, μηηηηη". Tζεντάι είναι ρε Φιν, δεν θα πάθει τίποτα...

Τα λάθη, επειδή είναι "Star Wars", πονάνε παραπάνω. Ο χαρακτήρας του Πο παλεύει να μείνει cool σαν ένας νέος Χαν Σόλο, ο Τσούι είναι υπεράνω κριτικής, η Κέρι Ράσελ παίζει ελάχιστα (αν είναι δυνατόν...).
Το ζοφερό κλίμα σε κάθε εμφάνιση του Kylo Ren και βέβαια του Αυτοκράτορα Palpatine, δίνει συχνά τη θέση σε πιο χαλαρές στιγμές, που να μεν είναι ευπρόσδεκτες στο σύμπαν του "Star Wars", αλλά πολλές φορές μετατοπίζουν το κλίμα της ταινίας. Αν πχ μείνεις μόνο στην ιστορία του διπόλου "Ρέι-Μπεν" έχεις μια σκοτεινή ιστορία ενηλικίωσης σαν μια αρχαιοελληνικη τραγωδία.

Τα θετικά όμως κερδίζουν. Ελάχιστες είναι οι στιγμές που ηρεμούν τα πράγματα στις 2 ώρες και 10 λεπτά που διαρκεί. Κάθε αναφορά στο παρελθόν της ιστορίας και ουσιαστικά ενός μεγάλου κεφαλαίου της Εβδομης Τέχνης, λειτουργεί πάντα. Δεν είναι απλά η δύναμη της νοσταλγίας που ήταν το Α και το Ω στο ξεκίνημα της τελικής τριλογίας, είναι πως κάθε παλιός χαρακτήρας, από την Λέια, τον Σόλο, τον Λουκ και τον Λάντο, ακόμα και τα συντρίμμια του Death star, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη.
Τι θα μας μείνει; Mα συγκινητική ατάκα -σύνοψη των πάντων- με τον πάντα αγαπημένο C-3PO, μια πανέμορφη τελική σκηνή Kylo-Ray, η αποκάλυψη του μυστικού και το τελικό πλάνο. Θέλαμε περισσότερη εμπνευσμένη δράση, μια δυο σκηνές ακόμα να αναφωνήσουμε "ωπα ρε φίλε" μαζί με τους 18χρονους που γεμίζουν τις αίθουσες.
Η καρδιά του "Star Wars" δεν ήταν η Δύναμη αλλά η δύναμη της φιλίας που μετατράπηκε σε οικογένεια. Η saga του διαστήματος δεν είναι τέλεια. Γι' αυτό θα την αγαπάμε για πάντα. Γιατί κανείς φίλος δεν είναι τέλειος, καμία οικογένεια. Αλλά θα είναι πάντα εκεί.

Πρώτη δημοσίευση: 19 Dec 2019, 13:22
Ενημέρωση: 26 Dec 2019, 15:35
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Star Wars: The Rise of Skywalker (Star Wars: Skywalker Η Ανοδος)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
141
Εταιρία διανομής: 
Release: 
19 Δεκεμβρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos