Star Wars: The last Jedi

star wars the last jedi  - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στο «Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi», η ιστορία των Skywalker συνεχίζεται, καθώς οι πρωταγωνιστές του «Η Δύναμη Ξυπνάει» ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους γαλαξιακούς ήρωες, σε μια επική περιπέτεια που ξεκλειδώνει αρχαία μυστήρια της Δύναμης και τρομερές αποκαλύψεις για το παρελθόν.

Άποψη: Το συναίσθημα πριν μπεις στην αίθουσα στο "The Force Awekens" και στο "The Last Jedi" -ακόμα και στο "Rogue One"- είναι η αγωνία. Για μένα τουλάχιστον, που δεν είναι δυνατόν να δω ποτέ αποστασιοποιημένος μια νέα ταινία Star Wars. Θα αξίζει;

Η απάντηση είναι πως το "The Last Jedi" αξίζει! Aμέσως μετά τη θέασή του, ξέρεις πως ανήκει εκεί ψηλά και πάει το πιο πετυχημένο sci fi έπος της Μεγάλης οθόνης ακόμα παραπέρα. Η Δύναμη δεν ήταν ποτέ τόσο δυνατή.

Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες για την πλοκή, αφού θα το δείτε άμεσα, ούτε καν θα κάνουμε spoilers. Θα μιλήσουμε απλά για την αίσθηση που μας άφησε και δεν ήταν άλλη πως θα το ξαναδούμε!

Ο Ράιαν Τζόνσον έφτιαξε ένα τελευταίο σαραντάλεπτο που όμοιό του σε ένταση και αξέχαστες σκηνές έχει να επιδείξει το saga από την εποχή τoυ "Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται".

Οι δυόμισι ώρες θα μπορούσαν πιθανότητα να είχαν μειωθεί κατά ένα τέταρτο, αλλά όσα βλέπουμε στο φινάλε και κυρίως μια σκηνή (θα καταλάβετε ποια, αφού θα πανηγυρίζετε σαν τα γκολ του Χαριστέα το 2004) φτάνουν και περισσεύουν μέχρι το επόμενο διαστημικό έπος.

Ο Τζόνσον παίρνει ερμηνείες από όλους. Ο Λουκ Σκαϊγουόκερ επιστρέφει ως πρωταγωνιστής με αιτία και όχι απλά για λόγους νοσταλγίας. Και εκεί πλέον είναι το στοίχημα του Star Wars. Θα μπορέσουν οι νέοι χαρακτήρες να πάρουν τη θέση των ηρώων που πλέον σιγά σιγά αποχωρούν, είτε στην ταινία είτε από τον πλανήτη Γη;

O χαρακτήρας της Ρέι είναι συμπαθής, με ακόμα πολλά να δώσει. Κανείς δεν είναι συμπληρωματικός (πχ η Λόρα Ντερν ή ο Μπενίσιο ντελ Τόρο, αν και από τον τελευταίο, θέλαμε "κάτι" ακόμα) αλλά ο Κάιλο Ρεν (Ανταμ Ντράιβερ) είναι αυτός που κινεί τα πάντα, με την κάθε παρουσία να πυροδοτεί -ενίοτε και κυριολεκτικά- την οθόνη. Δύσκολα καταλαβαίνεις το δρόμο που θα πάρει, βρίσκεται μόνιμα μεταξύ φωτός και σκοταδιού.

Kάθε εμφάνιση της πριγκίπισσας Λέια είναι συγκινητική, ξέροντας πως η Κάρι Φίσερ έχει φύγει από τη ζωή. Ο Πο του Οσκαρ Αϊζακ έχει μεγαλύτερο ρόλο, ο Φιν όχι (δεν πειράζει...), ο Στρατηγός Χαξ του Γκλίσον προσφέρει γέλιο (!).

Το κόκκινο χρώμα χαρακτηρίζει δύο εντυπωσιακές σκηνές ανθολογίας. Ο Τζόνσον δίνει αναφορές σε παλιές ταινίες της σειράς αλλά θυμάται μέχρι και το "Wild Bunch"  όταν ο Πο ξεστομίζει το "if they move, stun ‘em"!

Δεν χρειάζονται... ποτάμια λέξεων για να πείσουμε κάποιον πως το "The Last Jedi" είναι εξαιρετικό. Το σύμπαν του Star Wars δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα, είναι φαινόμενο, θρησκεία, μέρος πλέον του εαυτού μας.

Πάμε σινεμά για να νιώσουμε, να συγκινηθούμε, να ενθουσιαστούμε. Με το νέο διαστημικό έπος, όλα τα παραπάνω γίνονται, εκτός από τον προβληματισμό. Υπάρχουν κι άλλες ταινίες για αυτόν!

Πρώτη δημοσίευση: 14 Dec 2017, 22:51
Ενημέρωση: 21 Dec 2017, 13:23
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Star Wars: The last Jedi (Star Wars: Οι τελευταίοι Jedi)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
152
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Δεκεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos