Spencer

Η Κρίστεν Στιούαρτ είναι πραγματικά καλή στον ρόλο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα και δικαίως προτάθηκε για Όσκαρ. Η κριτική μας για το φιλμ:

Spencer - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η βασιλική οικογένεια μαζεύεται στο ανάκτορο του Σάντρινγχαμ για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα και η πριγκίπισσα Νταϊάνα, με την ψυχολογική της κατάσταση να βρίσκεται σε μια διαρκώς φθίνουσα τροχιά, παλεύει να πάρει την απόφαση που έμελλε να προκαλέσει πανικό στο παλάτι.

Γνώμη: O Χιλιανός σκηνοθέτης Πάμπλο Λαραΐν κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα του “Spencer”. Ένα μήνυμα εμφανίζεται στη μαύρη ακόμα οθόνη και μιας πληροφορεί ότι αυτό που θα δούμε είναι «ένα παραμύθι βασισμένο σε μια πραγματική τραγωδία».

Αυτή η φράση θα μπορούσε να περιγράψει και τις άλλες βιογραφικές ταινίες του Λαραΐν που έχουν προηγηθεί χρονικά, το ατμοσφαιρικό “Jackie” (2016) που κοίταξε μέσα από την κλειδαρότρυπα του Λευκού Οίκου για να αφηγηθεί τις πιο δραματικές στιγμές της Τζάκι Κένεντι, και το εξαιρετικό, ευφάνταστο “Neruda” (2016), για το οποίο θα ήταν μάλλον περήφανος και ο ίδιος ο σπουδαίος ποιητής του τίτλου του.

Σε μια εποχή που τα biopics φαίνεται να αποτελούν το «σιγουράκι» της βιομηχανίας, οι ταινίες του Λαραΐν ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες στο γάλα. Αυτό οφείλεται κυρίως στις σοφές επιλογές του, μεταξύ των οποίων το ότι επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα περιστατικά της ζωής των πραγματικών προσωπικοτήτων που απεικονίζει, μπλέκοντας τα ιστορικά γεγονότα με τη μυθοπλασία. Αν περιμένετε λοιπόν μια στρωτή βιογραφία της Νταϊάνα που να μοιάζει σαν εικονογραφημένο λήμμα στη wikipedia, τότε το “Spencer” στην καλύτερη θα σας εκπλήξει και στη χειρότερη θα σας απογοητεύσει.

Ο Λαραΐν ακολουθεί εδώ, λίγο πολύ, τη συνταγή του “Jackie” και παραδίδει άλλη μια σπουδή μιας γυναίκας στα πρόθυρα. Το «Spencer» δίνει την αίσθηση ενός παρατεταμένου προϊμίου μιας κρίσης πανικού, καθώς χτίζει μια υποβλητικά απειλητική και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα μέσα στο αχανές ανάκτορο, τους κήπους του και τις μουντές εκτάσεις της αγγλικής εξοχής.

«Ακούνε τα πάντα», αναγράφεται σε μια πινακίδα στην κουζίνα, όπου οι σεφ ετοιμάζουν αψεγάδιαστα πιάτα για τους γαλαζοαίματους. Οι κουρτίνες του δωματίου της Νταϊάνα βρίσκονται από τη μία μέρα στην άλλη ραμμένες, καθώς η αφελής και αμελής πριγκίπισσα ξεχνά να της κλείσει κι έξω παραμονεύουν οι φωτογράφοι. Το φάντασμα της Αν Μπολέιν στοιχειώνει τους διαδρόμους και οι πέρλες, το δώρο του πρίγκηπα στην όμορφη σύζυγό του, αποκτούν τη δυναμική μιας θηλιάς.

Οι μεταφορές και οι συμβολισμοί της ταινίας μπορεί να μην είναι πάντα εμπνευσμένοι (κάποιοι είναι μάλιστα κατάφωρα προφανείς), εμπνευσμένο όμως κρίνεται το κάστινγκ της Κρίστεν Στιούαρτ. Η επιλογή της για τον ρόλο της Νταϊάνα μπορεί να ξένισε αρκετά το κοινό όταν ανακοινώθηκε, αλλά όποιος παρακολουθεί την καριέρα της πάλαι ποτέ πρωταγωνίστριας του “Twilight” ξέρει ότι η Στιούαρτ μπορεί να κάνει θαύματα, ειδικά υπό την καθοδήγηση ενός ικανού σκηνοθέτη.

Κι εδώ είναι απλά εξαιρετική, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο δύσκολο θα πρέπει να είναι να ερμηνεύσεις μια τόσο εμβληματική φιγούρα και να μην υποπέσεις στο αμάρτημα της μίμησης. Η Στιούαρτ αξιοποιεί εδώ όλα τα «όπλα» της και τα δίνει όλα. Ακόμα και χαρακτηριστικά για τα οποία έχει κριθεί κατά καιρούς, όπως η έμφυτη αμηχανία που φέρνει στις ερμηνείες της, λειτουργούν εδώ με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό. Είναι σαν να έχει συνειδητοποιήσει πόσα κοινά έχει η ίδια με την Νταϊάνα (το κυνηγητό των παπαράτσι, τη συμμόρφωση στους κανόνες ενός θεσμού, το ότι και οι δύο βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε πολύ τρυφερές ηλικίες) και να τα έχει σωματοποιήσει.

Έτσι, το “Spencer” μπορεί να μην μείνει στην ιστορία ως η καλύτερη ταινία του Λαραΐν, θα αποτελεί όμως πάντα το σημείο στο οποίο ο πλανήτης συνειδητοποίησε για τα καλά ότι η Στιούαρτ μπορεί να παίξει.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Jul 2022, 01:53
Ενημέρωση: 28 Jul 2022, 10:24
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Spencer
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Ιουλίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos