Σύνοψη: Δύο συνεργάτες και φίλοι αναθέτουν σε έναν εκτελεστή να δολοφονήσει τον εργοδότη τους, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά.

Όταν, όμως, εκείνος και η σύζυγός του βρίσκονται τελικά δολοφονημένοι, οι δύο εμπνευστές του φόνου θα συνειδητοποιήσουν πως έκαναν συμφωνία με το διάβολο και πως τώρα από θύτες έχουν γίνει και αυτοί πιθανά θύματα.

Άποψη: Ο βραβευμένος στις Κάννες (για την ερμηνεία του στο Days Of Glory) Roschdy Zem επιστρέφει με ένα θρίλερ που αποτελεί ριμέικ της βραζιλιάνικης ταινίας Ο εισβολέας και εκτελεί χρέη σκηνοθέτη, συν-σεναριογράφου και πρωταγωνιστή.

Βασική ιδέα της ταινίας η απληστία που ωθεί τους ανθρώπους και εν προκειμένω τον José και τον Maxime να διαβούν τον Ρουβίκωνα και να εγκληματήσουν. Όπως υποστήριξε και ο ίδιος ο Roschdy Zem στόχος του δεν ήταν να μιλήσει με αυτήν την ταινία για τη ζωή ενός γκάνγκστερ αλλά γι’ αυτό που είμαστε όλοι, γι’ αυτήν τη λεπτή γραμμή που μας χωρίζει από την παρανομία προκειμένου να ταυτιστεί ο θεατής με έναν τρόπο, να νιώσει πως θα μπορούσε κι ο ίδιος εύκολα, να βρεθεί σε αυτή την πλευρά ή να αναγνωρίσει πως τουλάχιστον μια τέτοια σκέψη του πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό.

Παρά τις τίμιες όμως ερμηνείες των πρωταγωνιστών και τη μεταξύ τους χημεία ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται. Γιατί δεν αποδίδεται στους χαρακτήρες ο απαιτούμενος για την ανάπτυξή τους χώρος και χρόνος ούτε σκιαγραφείται βήμα βήμα η μεταμόρφωσή τους από οικογενειάρχες και πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας σε εγκληματίες.

Αντιθέτως, το επιφανειακό σενάριο και η στυλιζαρισμένη και ρηχή σκηνοθετική προσέγγιση του Zem μας εισάγουν με ένα βεβιασμένο και απότομο τρόπο στην υπόθεση. Στην πρώτη κιόλας σκηνή φιλοξενείται ένας φλύαρος και επίπεδος διάλογος μεταξύ των δύο ηρώων που στόχο έχει να μας ενημερώσει για την τυραννία του αφεντικού τους. Όσο η πλοκή εξελίσσεται διαπιστώνουμε πως στην πραγματικότητα το μόνο που γνωρίζουμε για εκείνους είναι η οικογενειακή τους κατάσταση, το μίσος τους για τον εργοδότη τους και η πρόθεσή τους να τον βγάλουν από τη μέση.

Το αποτέλεσμα είναι να μην ταυτιζόμαστε με το εγκληματικό δίδυμο και να μη νιώθουμε ίχνος συμπόνιας για την τραγική του κατάληξη.

Aναστασία Σταθά

Πρώτη δημοσίευση: 12 Aug 2021, 02:41
Ενημέρωση: 18 Aug 2021, 23:45
Τίτλος:
Persona non grata
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
92
Εταιρία διανομής: 
Release: 
12 Αυγούστου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos