Ο 74χρονος Χιλιανός Πατρίτσιο Γκουζμάν είναι ένας ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος ντοκιμαντερίστας. Πέντε χρόνια μετά το εξαιρετικό "Searching for the light" και το φως του ήλιου, εδώ χρησιμοποιεί σαν αφηγηματικό όχημα το νερό, πως αυτό περιβάλλει, αναζωογονεί και βοηθά της πατρίδα του να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, ενώ είναι συνυφασμένο με λαϊκούς μύθους, αλλά και την ιστορική καταγραφή των όσως κρύβονται στους βυθούς του. 

Ο Γκουζμάν χρησιμοποιεί το νερό για να μιλήσει τους θανάτους ιθαγενών και αντιστασιακών, ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Χιλής.

Ένα υποβλητικό ντοκιμαντέρ με υπέροχες εικόνες και τραγικό τόνο στο φινάλε που προβληματίζει.

Σύνοψη: Το νερό είναι το μεγαλύτερο σύνορο της Χιλής και ταυτόχρονα κρύβει το μυστικό δύο κουμπιών που βρέθηκαν στο βάθος του ωκεανού. Στην τεράστια ακτογραμμή της Χιλής συναντά κανείς ηφαίστεια, βουνά και παγετώνες.

Μέσα στο νερό βρίσκονται παγιδευμένες οι φωνές των ντόπιων ιθαγενών από περασμένους αιώνες, των ναυτικών που κατέφθασαν από την Αγγλία, μα και των πολιτικών κρατουμένων των σύγχρονων καθεστώτων.

Το νερό έχει μνήμη, μα έχει και φωνή. Ολόκληρη η Ιστορία της Χιλής μετατρέπεται σε έναν αποστομωτικής ομορφιάς στοχασμό που ξεκινά από τη θάλασσα και τις άγριες περιπέτειες που κρύβουν τα νερά της και φτάνει ως τον ουρανό και τη γένεση του ίδιου του σύμπαντος. Στο κέντρο όλων, ένας ταξιδιώτης στο χρόνο ονόματι Τζέρεμι Μπάτον.

To ντοκιμαντέρ του Πατρίσιο Γκουζμάν, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2015 κερδίζοντας την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου και το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής.

Πρώτη δημοσίευση: 11 Dec 2015, 03:51
Ενημέρωση: 15 Jan 2018, 13:18
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The Pearl Button (Το μαργαριταρένιο κουμπί)
Έτος: 
Διάρκεια: 
82
Εταιρία διανομής: 
Release: 
10 Δεκεμβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos