Επιτέλους νέα ταινία από τον Jim Jarmusch και ευτυχώς είναι λεπτεπίλεπτα εξαιρετική! Ο λόγος για το Paterson, την ιστορία του Paterson (Adam Driver), ο οποίος είναι μένει στην πόλη Paterson, και είναι οδηγός λεωφορείων αλλά γράφει και ποίηση. Κάθε μέρα ξυπνά την ίδια ώρα, πηγαίνει στη δουλειά του, ακούει τις συνομιλίες διαφόρων επιβατών, γράφει ποιήματα στο διάλειμμά του και το απόγευμα γυρίζει σπίτι του και στη γυναίκα του, Laura. Δεν έχει ιδιαίτερες φιλοδοξίες να εκδώσει τα ποιήματά του ούτε και να αλλάξει ιδιαιτέρως τη ζωή του, η οποία τον ικανοποιεί με την απλότητά της.

Η Laura (Golshifteh Farahani) από την άλλη, είναι μία ενθουσιώδης φιγούρα, άκρως καλλιτεχνική, που διαρκώς θέλει να δοκιμάζει νέα πράγματα. Βάφει τους τοίχους, φτιάχνει τις δικές της κουρτίνες, σχεδιάζει τα φορέματά της, στολίζει cupcakes, κάνοντάς τα όλα αυτά εξίσου καλά. Οι δυο τους έχουν κι ένα bulldog, τον Marvin, ο οποίος γρυλίζει στον καναπέ. Τι κι αν η Laura λέει στον Paterson να προωθήσει την ποίησή του, εκείνος δεν ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για κάτι τέτοιο. Εκείνη είναι εξάλλου η μόνη στην οποία διαβάζει από το κρυφό του τετράδιο.

Οι μέρες κυλούν, τα ποιήματα του Paterson εμφανίζονται στην οθόνη, καθώς εκείνος τα γράφει και η πρώτη εντύπωση είναι πως φαντάζουν αστεία με μία δόση ειρωνίας. Όμως δεν είναι καθόλου αυτός ο στόχος. Η ταινία καθόλου δεν προσπαθεί να πατρονάρει, απλά παρουσιάζει. Για τον Paterson τα ποιήματά του είναι απλά κομμάτι της ζωής του αλλά δεν τα υπερεκτιμά. Όταν βρεθεί να τα χάσει, θα στοχαστεί λιγάκι, και θα αρχίσει ξανά από την αρχή σαν να μην συνέβη τίποτα. Η ταινία είναι μία ωδή στην ομορφιά της απλότητας. Στα μικρά πράγματα που φέρει η ζωή. Μία ταινία για όλους, στοχαστική και ξεχωριστή. Σίγουρα θα συζητηθεί και θα προβληθεί πολλές φορές, γιατί είναι τόσο ιδιαίτερη και αυθεντική.

Πρώτη δημοσίευση: 5 Jan 2017, 13:11
Ενημέρωση: 12 Jan 2017, 23:25
Τίτλος:
Paterson (Paterson)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
118
Εταιρία διανομής: 
Release: 
5 Ιανουαρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos