Εμπνευσμένη από ένα αληθινό γεγονός, η νέα ταινία του Σρνταν Γκολούμποβιτς σκιαγραφεί τη σκληρή πραγματικότητα της σπαρασσόμενης από τη φτώχεια και τη διαφθορά σύγχρονης Σερβίας, όπως αναδύεται μέσα από την οδύσσεια ενός απλού ανθρώπου που αποφασίζει πάση θυσία να διεκδικήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια.

Σε μια μικρή σερβική πόλη, ένας πατέρας χάνει την κηδεμονία των παιδιών του, όταν κάποιοι φαινομενικά καλοπροαίρετοι μα τελικά βαθιά διεφθαρμένοι εκπρόσωποι των κοινωνικών υπηρεσιών αποφασίζουν ότι είναι πολύ φτωχός ώστε να τους παρέχει μια αξιοπρεπή ζωή. Απελπισμένος, αποφασίζει να πάει με τα πόδια μέχρι το Βελιγράδι προκειμένου να διαμαρτυρηθεί στο υπουργείο και να παλέψει για το δικαίωμά του να μεγαλώσει τα παιδιά του.

Η σερβική γραφειοκρατική εξουσία συναντά τον Κάφκα, σε μια ρεαλιστική όσο και συγκινητική προσωπική οδύσσεια ενός απολυμένου μικροαστού που ζει με την οικογένειά του στα όρια της φτώχιας και προσπαθεί να κερδίσει ξανά την κηδεμονία των παιδιών του.

Ο Σρνταν Γκολούμποβιτς ("Η Παγίδα", "Διασταυρούμενες Ζωές") είναι με διαφορά ότι πιο υποσχόμενο έχουμε δει από το σινεμά της Σερβίας τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει μια καθαρότητα στο κινηματογραφικό του βλέμμα, την οποία αξιοποιεί και εδώ απεικονίζοντας με ευκρίνεια την καθημερινότητα στην πατρίδα του, χτυπώντας νότες μιας παγκόσμιας αφύπνισης, μιας και τα προβλήματα ανάλογου ύφους είναι παντού κοινά και ο αγώνας είναι σχεδόν πάντα άνισος.

Η επιλογή του πάντως να εξωτερικεύσει (και όχι να εσωτερικεύσει) σε αρκετά σημεία τον εφιάλτη που βιώνει ο πρωταγωνιστής του, δεν το δικαιώνει: θα μπορούσε να αξιοποιήσει ακόμα καλύτερα τον άψογο Γκόραν Μπογκντάν και να μην παγιδευτεί κάποιες στιγμές σε «εύκολη» συγκίνηση προσπαθώντας να αφυπνίσει την ενσυναίσθηση.

Καταφέρνει όμως να φωτίσει το σινεμά νεορεαλισμού που υπηρετεί με αχτίδες παροδικής αισιοδοξίας, πίστης στον «πλάνο» και ένα προσωπικό σκηνοθετικό στίγμα.

Η ταινία τιμήθηκε με τα βραβεία της Οικουμενικής Επιτροπής και του Κοινού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου (2020), ενώ ο πρωταγωνιστής Γκόραν Μπογκντάν, γνωστός από την τηλεοπτική σειρά Fargo, ήταν υποψήφιος για το βραβείο του Καλύτερου Ευρωπαίου Ηθοποιού στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία (2020).

Πρώτη δημοσίευση: 31 Mar 2022, 04:08
Ενημέρωση: 7 Apr 2022, 01:49
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Πατέρας (Otac)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
120
Εταιρία διανομής: 
Release: 
31 Μαρτίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos