Στη μακε­δο­νι­κή επαρ­χία, συγκε­κρι­μέ­να στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία, δύο ζευ­γά­ρια (Νίκη Τρια­ντα­φυλ­λί­δη-Τάκης Εμμα­νου­ήλ και Φαί­δων Γεωρ­γί­τσης-Αιμι­λία Πίτ­τα), χωρί­ζουν με την έναρ­ξη του πολέ­μου. Δύο άντρες πάνε στο μέτω­πο της Αλβα­νί­ας και πολε­μούν πλάι-πλάι με τον δάσκα­λο, ο οποί­ος θα σκο­τω­θεί πρώ­τος. Στη συνέ­χεια, θα πέσουν και οι ίδιοι ενώ το μέτω­πο θα καταρ­ρεύ­σει. Το πέν­θος και η απο­γο­ή­τευ­ση θα σκε­πά­σουν τα πάντα την ώρα που οι γερ­μα­νι­κές δυνά­μεις κατευ­θύ­νο­νται στην πρω­τεύ­ου­σα. Μετά την κατά­κτη­ση της χώρας από τα ναζι­στι­κά στρα­τεύ­μα­τα την άνοι­ξη του 1941, οι στρα­τιώ­τες επι­στρέ­φουν από το μέτω­πο στα σπί­τια τους με τα πόδια. Βρί­σκουν κατα­φύ­γιο σε εκκλη­σί­ες και γνω­ρί­ζο­νται με τους ντόπιους.

Το σενάριο βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρώτο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στον Πελεκάνο Κοζάνης και το δεύτερο μέρος στη Οξυά Καστοριάς, στην Πολυκέρασο Καστοριάς και στην ευρύτερη περιοχή του Βιτσίου. Η ταινία ξεκίνησε την πορεία της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1962) ενώ προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Κανών (Μάιος 1963). Ο σκηνοθέτης την είδε να φτάνει στα φεστιβάλ της Νέας Υόρκης και του Βερολίνου (εκτός συναγωνισμού).

O «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου σε επανέκδοση στον κινηματογράφο Studio.

Με αφορμή τη συμπλήρωση  90 χρόνων από τη γέννησή του, θα προβάλλονται μαζί με τον Ουρανό σε ενιαίο πρόγραμμα και με ενιαίο εισιτήριο και οι δύο πολυβραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του, «Μακεδονικός Γάμος» και «Θάσος».

Ώρες προβολής: από Πέμπτη 16/11 έως Κυριακή 19/11 στις 20:30

Πρώτη δημοσίευση: 16 Nov 2023, 12:47
Ενημέρωση: 23 Nov 2023, 01:14
Τίτλος:
Ουρανός
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
73
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Νοεμβρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos