Οι αγώνες μας

Οι αγώνες μας

Σύνοψη: Ο Ολιβιέ έχει μία δύσκολη καθημερινότητα στη δουλειά του καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει την ημί-ηγετική του θέση σε μία πολυεθνική εταιρία παραμένοντας ωστόσο κοντά στους συναδέλφους του. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν η γυναίκα του, Λόρα, εγκαταλείπει τον ίδιο αλλά και τα δύο μικρά παιδιά τους.

Άποψη: Τοποθετημένο ανάμεσα στην χαοτική ζωή των οικογενειών με δύο εργαζόμενους γονείς και στην  απανθρωπιά του καπιταλιστικού συστήματος, το “Our Struggles” δηλώνει ευθύς εξαρχής την κυριολεκτική του έννοια. Σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον όπου ο χρόνος δεν είναι αρκετός και το χρήμα λιγοστό, η οικογένεια που πλάθει ο Γκιγιόμ Σενέζ, στην δεύτερη ταινία του μετά το -επίσης- οικογενειακό “Keepers”, κλονίζεται από την φυγή της μητέρας όμως ο ίδιος ο σκηνοθέτης αδιαφορεί πλήρως για τα κίνητρα που την οδήγησαν να εγκαταλείψει. Εστιάζει προσοχή και κάμερα στα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας και καταπιάνεται όχι με την ίδια την μητέρα αλλά με αυτό που μένει από την απουσία της.

Ο Σενέζ εξετάζει την οικογένεια πολυδιάστατα, απορρίπτει το ρομαντικό, κυρίως, πέπλο αγάπης και φροντίδας που την περιβάλλει και δεν φοβάται να δείξει την απορυθμισμένη ομάδα αλλά και πώς ο καθένας βιώνει την απώλεια της μητέρας. Ο Ρομέν Ντιρίς (“All the Money in the World”) στον ρόλο του πατέρα φέρει το μεγαλύτερο βάρος απόδοσης της δραματικής αυτής ιστορίας, ωστόσο δε χάνει στιγμή μέσα στο σενάριο αυτοσχεδιασμού που ακολουθεί ο Σενέζ και το οποίο υπηρετούν όλοι δίχως δυσκολία.

Μπορεί ο Κόρε-Έντα να έφυγε από τις Κάννες με τον “Χρυσό Φοίνικα” και δικαίως, ο Σενέζ όμως κατάφερε και αυτός με την συμβολή του στο Φεστιβάλ στην Εβδομάδα Κριτικής να θέσει υπό συζήτηση έναν επαναπροσδιορισμό του οικογενειακού θεσμού, να αποδομήσει τα συστατικά του και να εντοπίσει, εάν είναι αυτό δυνατόν, τι είναι αυτό που τον καθιστά τόσο ισχυρό.

Η απάντηση, ωστόσο, δεν είναι κάτι που ο σκηνοθέτης σερβίρει στο πιάτο, απεναντίας με τις εναλλασσόμενες ψυχολογικές διακυμάνσεις των πρωταγωνιστών, και κατ’ επέκταση και του κοινού, το συμπέρασμα δεν έρχεται σαν επιφοίτηση παρά σαν ένα φως που αναβοσβήνει, και δείχνει τον δρόμο. Το σίγουρο είναι ότι, για το “Our Struggles” και την οικογένεια του Ολιβιέ, η συνέχεια είναι ελπιδοφόρα.

Published: 14 Mar 2019, 14:46
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Οι αγώνες μας (Nos Βatailles)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Μαρτίου 2019
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το City-Drive In πάει ΟΑΚΑ

Το City-Drive In πάει ΟΑΚΑ

Το City Drive-in της Αθήνας μεγαλώνει και παίζει μπάλα βόρεια. Μετά την μεγάλη επιτυχία...
6 ώρες
Sweetheart

Sweetheart

Σύνοψη: Η Τζεν ξυπνάει στην ακτή ενός ακατοίκητου νησιού, φορώντας ακόμη το σωσίβιό της. Η...
6 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο