Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ

Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στο Παρίσι των ‘50s, ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται νεκρό σε κάποιο σημείο της πόλης. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώρισή της πέρα από το εντυπωσιακό ιβουάρ βραδινό φόρεμα που φοράει.

Από αυτό ξεκινά η διερεύνηση του επιθεωρητή Μαιγκρέ, που προσπαθεί να συνθέσει τόσο το χρονικό της δολοφονίας της όσο και τα γεγονότα της πρόσφατης και ατυχούς ζωής της στην πόλη του Φωτός.

Άποψη: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιθεωρητής Ζυλ Μαιγκρέ βρίσκεται στην κινηματογραφική οθόνη. Από την πρώτη του εμφάνιση στα βιβλία το 1931, ο φανταστικός ντετέκτιβ της γαλλικής αστυνομίας και μόνιμος κάτοικος του 11ου Διαμερίσματος του Παρισιού έχει πρωταγωνιστήσει σε πληθώρα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, βασισμένων στις ιστορίες του δημιουργού του και Γάλλου συγγραφέα Ζωρζ Σιμενόν.

«Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ και το Μυστήριο της Νεκρής Κοπέλας», όπως είναι η ελληνικός τίτλος του “Maigret”, βασίζεται στο ομώνυμο  και ιδιαίτερα επιτυχές μυθιστόρημα του Σιμενόν και αποτελεί την προσπάθεια του Patrice Leconte («Το κορίτσι στη γέφυρα», «Ο άνθρωπος του τρένου») να μεταφέρει τον εγκεφαλικό, νωχελικό επιθεωρητή στην μεγάλη οθόνη. Ακολουθώντας τον ρυθμό αφήγησης του βιβλίου και τα μελαγχολικά του στοιχεία, ο Leconte δημιουργεί μια ατμοσφαιρική ταινία μυστηρίου, που απηχεί τα χαρακτηριστικά και το στυλ τόσο της εποχής όσο και του πρωταγωνιστή της. Εκεί σταματούν και τα όποια προτερήματά της.

Ο νωχελικός αυτός χαρακτήρας φλερτάρει έντονα με την πλήξη και σ’ αυτό δεν βοηθά ούτε η εξέλιξη της αφήγησης, που πέρα από υπέρ το δέον αργή, στερείται μιας συναισθηματικής ευστροφίας, ενός διανοητικού παιχνιδιού που θα διατηρούσε με κάποιον τρόπο το ενδιαφέρον μας.

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ  είναι ίσως μια ταιριαστή επιλογή για τον ρόλο του κουρασμένου, λιγομίλητου, παρατηρητικού Μαιγκρέ, αλλά όχι πως μας εντυπωσιάζει ή πως η παρουσία του αβαντάρει τις όποιες επιδράσεις.

Το χειρότερο βέβαια είναι το περίεργο ζουμάρισμα και η τρεμάμενη κάμερα που χαρακτηρίζουν τα περισσότερα πλάνα, μια επιλογή την σκέψη γύρω από την οποία, αν υπήρχε, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε.

Σε κάθε περίπτωση, τα 89 λεπτά του “Maigret” είναι όσο σκοτεινά και κατηφή χρειάζεται, ωστόσο λιγότερο μυστηριώδη και ενδιαφέροντα απ’ όσο θα θέλαμε και δυστυχώς πιο ξεψυχισμένα και από τον πρωταγωνιστή τους.

Ευτυχώς ο Leconte δήλωσε πως δεν θα κάνει κάποια επόμενη ταινία με τον διάσημο επιθεωρητή.

Πρώτη δημοσίευση: 25 Aug 2022, 03:12
Ενημέρωση: 1 Sep 2022, 01:14
Τίτλος:
Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ (Maigret)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Αυγούστου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos