Το στόρι: O Λου Μπλουμ, ένας φιλόδοξος…  κλέφτης, αναζητάει απεγνωσμένα δουλειά και ανακαλύπτει τον κόσμο του εγκληματολογικού ρεπορτάζ. Θα δοκιμάσει την τύχη του στην επικίνδυνη πραγματικότητα του nightcrawling με την κάμερα στο χέρι, με κάθε αποκλειστικότητα να φέρνει δολάρια, αρκεί να έχει αίμα και θύματα. 

Ο Νταν Γκίλροϊ είναι αδελφός του Tόνι, σεναριογράφου του… Jason Bourne και σκηνοθέτη του πολύ καλού "Michael Clayton". O Nταν αποφάσισε στα 55 του να κάνει κι αυτός μια ταινία. Ο "Νυχτερινός ανταποκριτικής" είναι ήδη ένα μοντέρνο noir, μια ταινία που καταφέρνει μεν να θυμίζει πολλές, αλλά να μην μοιάζει με καμία. 

Ο δημιουργός του νοιάζεται για την ατμόσφαιρα, κινηματογραφώντας ένα σύγχρονο Λος Αντζελες, το οποίο όμως μοιάζει αναχρονιστικό, λες και είμαστε 10, 15 χρόνια πριν. Η παρουσία του κινηματογραφιστή Ρόμπερτ Ελσουϊτ, μόνιμου συνεργάτη του Πολ Τόμας Αντερσον, δίνει τον τόνο, με πολλά κοντινά στο πρόσωπο του Γκίλενχαλ και στην οθόνη της δικής του κάμερας. Ο Γκίλροϊ κάνει μια ταινία για τα media, χωρίς να πολυνοιάζεται για αυτά. Όλα έχουν ειπωθεί, τα κλισέ είναι χιλιοειπωμένα (αδηφάγα μίντια, κοινό που διψά για αίμα), δεν έχει όρεξη για κοινωνικά σχόλια και βαρετές καταγγελίες (που πάντα υπάρχουν στο υπόβαθρο κάθε σκηνής χωρίς να χρειάζεται να μπουν και στο σενάριο). 

Καδράρει τον αληθινό λόγο που το "Nightcrawler" θα το θυμούνται για χρόνια. Την ερμηνεία του Τζέικ Γκίλενχαλ. Η μόνη πραγματική αδικία των Οσκαρ στον Α΄ ανδρικό. Όχι πως τρέχει και τίποτα. Ο Τζέικ έχασε 12 κιλά, μόνο και μόνο για να πάρει το πρόσωπό του, την έκφραση που έχει. Μόνιμα ψυχρή και ανατριχιαστική. Ένας «κακός» που είναι σίγουρα ένας ακόμα American Psycho. Χωρίς καμία ηθική, σαν τον Αντόν από το "Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους". Μοναχικός, «πουλάει» συνεχώς τον εαυτό του μιλώντας σαν πωλητής, ακόμα και όταν την «πέφτει» σε γυναίκα. Από την πρώτη σκηνή που συστήνεται, δεν κρύβει εκπλήξεις, είναι αυτός που περιμένεις να είναι. Η ασχολία του με την κάμερα και τις ειδήσεις είναι απλά τυχαία. Τα ίδια θα έκανε σε όποια δουλειά κι αν κατέληγε.

Με μάτια ορθάνοιχτα (παίζει να μην τα ανοιγοκλείσει ούτε μία φορά), χαμόγελο τρομακτικό, σίγουρος για τον εαυτό του, τρομάζει με έναν περίεργο τρόπο, δεν έχει φίλους, κορίτσι, μόνο μια αόριστη φιλοδοξία για επιτυχία και αποδοχή. Απάνθρωπος, δεν νοιάζεται για κανέναν, πατάει –κυριολεκτικά- επί πτωμάτων. Tον λες και αστείο καμιά φορά!

Ρενέ Ρούσο και, κυρίως, ο Ριζ Αχμέντ είναι ιδανικοί στους ρόλους τους, αλλά είπαμε. Τζέικ - Λου Μπλουμ- Γκίλενχαλ…

Πρώτη δημοσίευση: 5 Mar 2015, 15:47
Ενημέρωση: 13 Mar 2015, 03:19
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Nightcrawler (Νυχτερινός ανταποκριτής)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 
Release: 
5 Μαρτίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos