Μικρή Μαμά

Μικρή Μαμά - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η οκτάχρονη Nelly έχει μόλις χάσει την γιαγιά της. Πηγαίνει με την νεαρή μαμά της, την Marion, και τον πατέρα της στο πατρικό σπίτι της μαμάς της, εκεί όπου έμενε η γιαγιά. Η κόρη θα δει τον τόπο που συνήθιζε να παίζει η Marion.

Μια μέρα όμως θα εξαφανιστεί η μητέρα της. Ένα πρωί θα γνωρίσει ένα οκτάχρονο κορίτσι που μένει εκεί κοντά και θα ξεκινήσει μια πολύ σημαντική φιλία. Το κορίτσι λέγεται Marion.

Άποψη: Η Celine Sciamma είναι αναμφισβήτητα μια σπουδαία σκηνοθέτρια. Το έχει αποδείξει με τις προηγούμενες τέσσερις ταινίες της, ανάμεσα τους και το υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα «Πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται». Το αποδεικνύει περίτρανα και με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί, το Petite Maman (Μικρή μαμά), με την οποία επιστρέφει στην Μπερλινάλε, έπειτα από το 2011 και το υφολογικά συγγενές Tomboy.

Βασικές θεματικές της σκηνοθέτριας είναι κατ’ αρχάς το γυναικείο βίωμα, τι σημαίνει να είσαι γυναίκα ή κορίτσι σε διάφορες εποχές αλλά και γενικότερα ζητήματα ταυτότητας, όπως η σεξουαλική. Επίσης εστιάζει πολύ στην ενηλικίωση και έτσι συχνά στρέφει την προσοχή της σε μικρά κορίτσια και πώς εκείνα αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, όπως δηλαδή έκανε στο συναρπαστικό Tomboy, στο πολύ καλό Girlhood (2014) και τώρα στην Μικρή Μητέρα.

Κέντρο της μικρής ταινίας (μόλις μία ώρα και δέκα λεπτά) είναι η Nelly, ένα κορίτσι που βιώνει την απώλεια της γιαγιάς της και μαθαίνει την ζωή με τα καλά και τα κακά της πλάι στους γονείς της. Μόνο που και η μητέρα της είναι μια νεαρή γυναίκα που και εκείνη βιώνει διάφορα τα οποία δεν μπορεί να εξομολογηθεί. Παρηγοριά θα βρει στο συνομήλικο κορίτσι που τυχαία (?) ονομάζεται Marion και παίζει εκεί που έπαιζε μικρή η μητέρα της Nelly.

Ρεαλισμός και μεταφυσική ενώνονται αρμονικά, σε ένα υψηλής ποιότητας δράμα το οποίο σε εγκλωβίζει στον κόσμο του από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Με μια φωτογραφία από την Claire Mathon που αναδύει φθινόπωρο αλλά και παιδικότητα, η ταινία της Sciamma είναι μια ταινία ενηλικίωσης με έναν μοναδικό τρόπο.

Το μεταφυσικό στοιχείο μοιάζει τόσο αρμονικό με την κατά τα άλλα πολύ γερή και γειωμένη υπόθεση. Το μαγικό, το υπέρκοσμο πηγάζει από το συναίσθημα, από το παιδικό φαντασιακό και όχι από κάτι αφύσικο και εξώκοσμο. Βαθιά και ειλικρινά συναισθηματική, και με μία πηγαία παιδικότητα, η Petit Maman με επιρροές από coming-of-age ταινίες των 00s αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση ανάγνωσης της παιδικής ψυχής. Οι δύο μικρές πρωταγωνίστριες, Josephine Sanz και Gabrielle Sanz, κλέβουν την παράσταση όχι μόνο γιατί είναι δυο μικρά κορίτσια αλλά γιατί κάνουν από τις  καλύτερες παιδικές ερμηνείες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Mια ταινία που κατέκτησε αβίαστα και αθώα τις καρδιές μας.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Dec 2021, 03:29
Ενημέρωση: 13 Jan 2022, 02:13
Τίτλος:
Μικρή Μαμά (Petite maman)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
72
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Δεκεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos