Μη φεύγεις, Βάντα!

Μη φεύγεις, Βάντα! - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Wanda, μια ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών από την Πολωνία, εργάζεται ως οικιακή βοηθός για την πλούσια οικογένεια Wegmeister-Gloor και συγκεκριμένα έχει αναλάβει τη φροντίδα του Josef (André Jung), την κεφαλή της οικογένειας, που έχει υποστεί εγκεφαλικό.

Οι ήδη πολύ λεπτές ισορροπίες της οικογένειας θα διαταραχτούν ακόμη περισσότερο μετά την απρόσμενη εγκυμοσύνη της Wanda και τα προβλήματα της οικογένειας θα έρθουν στην επιφάνεια.

Άποψη: Το My Wonderful Wanda (πρωτότυπος τίτλος: Wanda, Mein Wunder) σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελβετίδας δημιουργού Bettina Oberli. Από την πρώτη στιγμή υπάρχει μια αίσθηση μιας έντονης θεατρικότητας, με την ταινία να είναι χωρισμένη σε τρία μέρη και να λαμβάνει χώρα σχεδόν αποκλειστικά στο πολυτελές σπίτι της πλούσιας οικογένειας. Ό,τι χρειάζεται να μάθει ο θεατής για τους πρωταγωνιστές, για τις μεταξύ τους σχέσεις, για τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ της οικογένειες, αλλά και για τα ευτράπελα που θα τις διαταράξουν, συμβαίνει εκεί. Κάθε φορά που η δράση μεταφέρεται σε κάποιον εξωτερικό χώρο, έξω από τα στενά πλαίσια του σπιτιού, αυτό συμβαίνει για να αλλάξουν τα μέχρι τώρα δεδομένα και να έρθει ένα τέλος που θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για την οικογένεια.

Η Bettina Oberli επιλέγει να θίξει ένα πολύ σοβαρό, αλλά όχι και τόσο ευρέως γνωστό, ζήτημα με ιδιαίτερο τρόπο. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αφήνουν τις οικογένειές τους για να δουλέψουν ως οικιακές βοηθοί προκειμένου να συντηρήσουν τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους. Οι δυσκολίες της δουλειάς τους, η εκμετάλλευση που βιώνουν καθώς και το ταξικό ζήτημα που υποβόσκει, σίγουρα δεν αποτελούν ευχάριστο θέμα. Ωστόσο, η Oberli συνειδητά επιλέγει να απομακρυνθεί από τα στενά όρια του καθαρά κοινωνικού δράματος και να παρουσιάσει το ζήτημα διανθίζοντάς το με στοιχεία κωμωδίας και μερικές φορές σουρεαλισμού. Αυτή της η επιλογή καθόλου δεν στερεί βάθος στην ταινία, αντιθέτως της δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας.

Με επίκεντρο την οικογένεια ως μικρόκοσμο, η ταινία κινείται σχεδόν εξ ολοκλήρου ανάμεσα στις αντιθέσεις μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας, αλήθειας και ψέματος, μυστικών και επώδυνης αλήθειας, ζωής και θανάτου, τραγικού και σουρεαλιστικού. Κι αυτές οι αντιθέσεις μετατρέπονται σε διενέξεις που παραδόξως δεν απομακρύνουν, αλλά ωθούν την οικογένεια να βρει λύσεις και να ξαναγίνει «ένα».

Το My Wonderful Wanda καταφέρνει να παρουσιάσει ένα – υπό άλλες συνθήκες – «βαρύ» θέμα με τον πιο ευφάνταστο τρόπο κρατώντας το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο από την αρχή ως το τέλος.   

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 29 Jul 2021, 11:03
Ενημέρωση: 5 Aug 2021, 00:01
Τίτλος:
Μη φεύγεις, Βάντα! (Wanda, mein Wunder)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
111
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Ιουλίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos