The Man With The Iron Heart

The Man With The Iron Heart - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Όταν το τρίτο Ράιχ βρίσκεται στο απόγειο της δύναμης του, οι Τσέχικες αντιστασιακές δυνάμεις καταστρώνουν τη επιχείρηση Ανθρωποειδές, με στόχο τη δολοφονία του Reinhard Heydrich, υψηλόβαθμο στέλεχος των SS και δημιουργό του σχεδίου Τελική Λύση

Άποψη: Το The Man With The Iron Heart, κινείται σε δύο αφηγηματικούς άξονες, λειτουργώντας περισσότερο σαν δύο ταινίες παρά σαν μια γραμμική αφήγηση. Το πρώτο μισό της ταινίας επικεντρώνεται στον Reinhard Heydrich (Jason Clarke), ο οποίος ύστερα από την ατιμωτική αποπομπή του από το πολεμικό ναυτικό και με παρότρυνση της μνηστής του, Lina (Rosamund Pike), αποφασίζει να γραφτεί στο Ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας και να γίνει μέλος των SS, όπου γρήγορα σκαρφαλώνει στα ψηλότερα κλιμάκια του κόμματος. Το δεύτερο μισό επικεντρώνεται στην κατάστρωση της επιχείρησης Ανθρωποειδές, σχεδίου δολοφονίας του Heydrich, από τους Jan Kubis (Jack O'Connell) και  Jozef Gabcik (Jack Reynor), μέλη των Τσέχικων αντιστασιακών δυνάμεων, καθώς και στις επιπτώσεις της εκτέλεσης της.

Αυτή η διχοτόμηση του έργου δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, δυσκολία στη διατήρηση ενός σταθερού αφηγηματικού ρυθμού. Η ταινία ανοίγει με την απόπειρα δολοφονίας του Heydrich όμως πολύ γρήγορα ο Cédric Jimenez, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της ταινίας, γυρνάει τον θεατή πίσω, πριν ακόμα γίνει μέλος των SS ξεκινώντας να εξιστορεί την άνοδο του και δημιουργώντας στον θεατή την προσμονή να ανακαλύψει τα γεγονότα που οδήγησαν στη σκηνή που μόλις είδε. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους ο Jimenez καταφέρνει να κρατήσει το θεατή σε αγωνία καθώς αποκαλύπτει σταδιακά την αποτρόπαια φύση του Heydrich, ωστόσο στο δεύτερο μισό της ταινίας, όταν εστιάζει στη ζωή και τη δράση των Kubis και Gabcik, ο ρυθμός μοιάζει να επιβραδύνεται και το έργο να χάνει τη συνοχή του.

Καθώς οι Kubis και Gabick συστήνονται στο θεατή μετά τη μέση της ταινίας,  κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της είναι αισθητή η έλλειψη ενός χαρακτήρα με τον οποίο το κοινό θα μπορέσει να ταυτιστεί ή να συμπάσχει μαζί του. Όμως ακόμα και όταν η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από αυτούς, φαίνεται να λειτουργούν κυρίως σαν αφηγηματικά οχήματα καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη των χαρακτήρων τους. Έτσι, χάνεται μέρος από το συναισθηματικό αντίκτυπο που θα μπορούσε η ταινία να έχει πάνω στον θεατή, δεδομένων των γεγονότων που εξιστορεί. 

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στο ρυθμό όσο και στη δομή του σεναρίου, ο Jimenez καταφέρνει να δημιουργήσει μια ταινία με υψηλά αισθητικά standards. Η εξαιρετική φωτογραφία του Laurent Tangy και η προσεγμένη μουσική επένδυση από τον Guillaume Roussel  βοηθούν στην δημιουργία της ατμόσφαιρας της ταινίας. Αξιοσημείωτη είναι η ερμηνεία της Rosamund Pike η οποία καταφέρνει να παρουσιάσει ένα τρισδιάστατο χαρακτήρα και σε στιγμές να κερδίσει ακόμα και την συμπόνια του κοινού παρά τα πιστεύω της, κλέβοντας έτσι την παράσταση.

Το The Man With The Iron Heart, αν και είναι μια αισθητικά άρτια ταινία, δυστυχώς, προδίδεται από τη δομή του σεναρίου της και δεν επιτρέπει στον θεατή να βυθιστεί στην ατμόσφαιρα του έργου, με αποτέλεσμα αφού πέσουν οι τίτλοι τέλους να ξεχνιέται.

Μυρτώ Νίκα

Πρώτη δημοσίευση: 21 Dec 2017, 12:26
Ενημέρωση: 28 Dec 2017, 13:16
Τίτλος:
The Man With The Iron Heart (Ο στόχος)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
120
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Δεκεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos