Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού (1965)

Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού (1965) - κριτική ταινίας

Στη γερμανοκρατούμενη Σλοβακία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εν μέσω της “αριανοποίησης” που επέβαλαν οι ναζί, ένας άβουλος ξυλουργός αναλαμβάνει τη διαχείριση ενός μαγαζιού που ανήκει σε μια γηραιά Εβραία, η οποία δεν καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω της.

Μια ζεστή και χιουμοριστική ιστορία συνηθισμένων ανθρώπων που πιάστηκαν στον ιστό των τραγικών ιστορικών γεγονότων. 

Ο κοινωνικά ασήμαντος χαρακτήρας που υποδύεται ο Κρόνερ γίνεται ξαφνικά εργαλείο για μαζική δολοφονία, και αυτό σε αντίθεση με ολόκληρη τη ζωή του τον οδηγεί στην προδοσία του εαυτού του και στο τραγικό τέλος που δίνει στη ζωή του.

Μια ταινία αφιερωμένη σε εκείνους που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να μείνουν ηθικά καθαροί, ακόμη και μετά από συνεργασία με τους εγκληματίες πολέμου.

Ο Γιαν Καντάρ, ένας εκ των σκηνοθετών της ταινίας, είχε πει:

“Από όλες μου τις ταινίες, Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού με αγγίζει περισσότερο. Ο Έλμαρ Κλος κι εγώ συνήθως δουλεύουμε σαν ίσοι συνεργάτες, μα σε αυτή την περίπτωση μου άφησε το ελεύθερο να κινηθώ όπως θέλω. Ξέρει πως δε σκέφτομαι τη μοίρα των έξι εκατομμυρίων βασανισμένων Εβραίων, μα πως η δουλεία μου διαμορφώνεται από τη μοίρα του πατέρα μου, των πατεράδων και των μανάδων των φίλων μου και των ανθρώπων που έχω γνωρίσει. Δε με ενδιαφέρουν τα εξωτερικά στοιχεία - οι αριθμοί, οι δηλώσεις, οι γενικεύσεις. Θέλω να κάνω ταινίες με συναίσθημα. Η νουβέλα του Λάντισλαβ Γκρόσμαν Η Παγίδα, αργότερα γνωστή ως Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού, τράβηξε τον Κλος κι εμένα με την ιδιαίτερη οπτική της ειλικρίνειας, την τραγικωμικότητα της ιστορίας και την ανθρωπιστική προσέγγιση του συγγραφέα. Έχει δημιουργήσει μια τραγωδία γύρω από δύο ανθρώπους, τη Ροζαλία Λατμάνοβα και τον Τόνο Μπρτκο, και μέσω αυτής βλέπει τον φασισμό από τα μέσα. Αν και η ιστορία ειπώνεται μέσα από δύο χαρακτήρες, αγγίζει ευρύτερα θέματα και μπορεί να αφορά κάθε είδους φασισμό. Ενώ παρουσιάζει τη μοίρα κάποιων συγκεκριμένων ατόμων, στην πραγματικότητα απεικονίζει ένα πρωτότυπο. 

Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού, εν ολίγοις, είναι ένα επεισόδιο υψηλής τραγωδίας, μια συμπύκνωση των παραλογισμών του κόσμου, μες στον οποίο καλοί, αδαείς και αναποφάσιστοι άνθρωποι σαν τον Μπρτκο επιτρέπουν στη βία να εδραιωθεί.

Ήμασταν τυχεροί που μπορέσαμε να έχουμε σαν πρωταγωνιστές της ταινίας τον Κρόνερ και την Καμίνσκα. Η δραματική τους ενότητα με έχει συναρπάσει. Και είμαι σίγουρος πως το κοινό θα δυσκολευτεί πολύ να ξεχάσει την ασπρομάλλα, βαρήκοη και σαστισμένη ηλικιωμένη κυρία με το αθώο πρόσωπο. Για μένα είναι η πιο ισχυρή υπενθύμιση για τον φασισμό και τα θύματά του” 

 

Πρώτη δημοσίευση: 4 Aug 2022, 11:52
Ενημέρωση: 11 Aug 2022, 03:21
Τίτλος:
Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού (1965) (Obchod na korze)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
128
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos