Σύνοψη: Μία παρέα ηλικιωμένων κακοποιών, κάνει μια τολμηρή ληστεία, την μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Βρετανία.

Άποψη: Ας το παραδεχθούμε: Κάθε ταινία στην οποία παίζει ο Μάικλ Κέιν, καλή ή κακή, μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Γιατί, αυτό το λαϊκό παιδί ενός αχθοφόρου και μιας καθαρίστριας από το νότιο Λονδίνο, ακόμη και στα 85 του έχει τον μαγνητισμό και την στόφα του παλιού σταρ του σινεμά, που σε προκαλεί να υποκύψεις στην γοητεία του.

Στην νούμερο 120κάτι ταινία του, και μάλιστα ως πρωταγωνιστής, ο Κέιν υποδύεται έναν επαγγελματία κλέφτη, ο οποίος στο γέρμα της ζωής του θα πει το ναι σε μια τελευταία μπίζνα, όχι κατ ανάγκη για τα λεφτά, αλλά για την αδρεναλίνη που βγάζει η αίσθηση ότι είναι ακόμη ζωντανός και μπορεί να συνεχίσει να κάνει καλά, αυτό που έκανε πάντα και μάλιστα, τη συνοδεία των φίλων του, επίσης γηραλέων αλλά και με ένα εντελώς μουτζουρωμένο ποινικά και ηθικά, παρελθόν.

Η ιστορία είναι αληθινή, τουλάχιστον η βάση της. Και συνέβη μόλις το 2015. Ο σκηνοθέτης, Τζέιμς Μαρς (Man On A Wire, The Theory Of Everything) φτιάχνει μια καθαρά Βρετανική ταινία, παιδί του σινεμά του Γκάι Ρίτσι, με κοφτό μοντάζ, καλόγουστο σάουντρακ και ένα καστ με συνολική ηλικία μισή χιλιετία, τρεις Σερ, και δεκάδες Όσκαρ, BAFTA και δε συμμαζεύεται: Μάικλ Κέιν, Μάικλ Γκάμπον, Τομ Κόρτνεϊ, Ρέι Γουίνστεν και άλλοι παππούδες, παίζουν σε μια πολύ διασκεδαστική ταινία, που σκοντάφτει συχνά στο σενάριο, αλλά είναι τίμια στην πρόθεση της να διασκεδάσει, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα τους γηραλέους της σταρ και όχι ως απλά ως κράχτες.

Η συμμορία των παππούδων παραβίασε ένα υπόγειο με θυρίδες το τριήμερο του Πάσχα κλέβοντας πάνω από 200 εκατομμύρια λίρες κλοπιμαία. Αλλά έκαναν μια εντελώς αναλογική ληστεία σε μια εντελώς ψηφιακή εποχή. Και πιάστηκαν εύκολα, μέσα σε μια εβδομάδα, στην οποία πρόλαβαν να γίνουν μύλος μεταξύ τους στο μοίρασμα των κλοπιμαίων, μια που κανείς τους δεν ήταν αυτό που λέμε «παναγία», για να αποδείξουν ότι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.

Η αλήθεια είναι πως το King Of Thieves, έχει αρκετές σεναριακές ευκολίες, που αφήνουν έκθετους τους πρωταγωνιστές της και δεν είναι πραγματικά μια σπουδαία ταινία. Αλλά, εμείς περάσαμε καλά βλέποντας την και στην εποχή μας, με δεκάδες δυσκοίλιες ταινίες, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το πιστώσουμε σε αυτούς που την έκαναν, ως θετικό.

Δεν είναι πρωτότυπη δουλειά – εντελώς πρόχειρα μας έρχεται στο μυαλό το πολύ πιο μέτριο Tough Guys, με τον Μπαρτ Λανγκάστερ και τον Κερκ Ντάγκλας- ούτε χωρίς ψεγάδια. Αλλά και μόνο ότι χρησιμοποιεί έξυπνα την κληρονομιά του πρωταγωνιστή της από το  Get Carter και το The Italian Job, μας κάνει να ξεπεράσουμε τις όποιες ευκολίες στο όνομα μιας καλώς εννοούμενης νοσταλγίας.

Πρώτη δημοσίευση: 25 Oct 2018, 06:41
Ενημέρωση: 31 Oct 2018, 16:41
Τίτλος:
King of thieves (Εντιμότατοι κλέφτες)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Οκτωβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos