Καθαρτήριο

Καθαρτήριο - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ένας μοναχός ηγείται μιας πομπής. Ένα κορίτσι διασώζεται από την πορνεία. Δύο κολεγιόπαιδα γίνονται δράστες βίαιων περιστατικών. Ένας ηλικιωμένος πέφτει θύμα μιας αστυνομικού. Ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση του. Μια γυναίκα εκφράζει τον θυμό της σε έναν δημόσιο υπάλληλο. Ένας άνδρας απάγει τον καλύτερο του φίλο.

Επτά διαφορετικές ιστορίες για την αγάπη στη σύγχρονη Ελλάδα, από ανθρώπους που την αναζητούν, τη βρίσκουν, τη χάνουν.

Άποψη: Από τις επτά ιστορίες απόγνωσης στον καιρό της οικονομικής κρίσης και των αυτοκτονιών από τα προβλήματα της εποχής στις Γραμμές (2016), ο Βασίλης Μαζωμένος στρέφεται σε επτά ιστορίες αγάπης στην σύγχρονη πάλι ελληνική κοινωνία με άλλους προβληματισμούς, που έγκεινται και της οικονομίας, αλλά πλέον κυρίως της κοινωνίας και των ακραίων πτυχών της.

Στην δέκατη ταινία του μεγάλου μήκους, ο σκηνοθέτης επιλέγοντας το δαντικό Καθαρτήριο, και έπειτα από δύο ταινίες έντονα συνδεδεμένες με την κρίση, αναζητά την λύτρωση και τον εξαγνισμό σε μία άνιση σπονδυλωτή ταινία, με ιστορίες που δεν καταφέρνουν όλες να φτάσουν στο στόχο τους, ασχέτως των καλών προθέσεων.

Μέσα σε μια ταινία επιχειρούνται να τεθούν επί τάπητος αρκετά ζητήματα που απασχολούν μεν την κοινωνία μας, αλλά αφηγηματικά είναι δύσκολο να απασχολήσουν μόνο μία ταινία.

Ο κοινωνικός διχασμός τον καιρό της πανδημίας, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του ελληνικού κράτους, η πορνεία και η βία στην οποία οδηγούνται άνθρωποι έπειτα από κοινωνική-οικονομική εξαθλίωση και περιθωριοποίηση, η μοναξιά και η σχέση ή η μοναξιά στην σχέση είναι μερικά από τα κυρίαρχα ζητήματα που άλλα χωράνε εύστοχα μέσα στις επτά ιστορίες και άλλα χάνονται μέσα στην επιφανειακή και γρήγορη τοποθέτησή τους.

Παρότι οι ιστορίες υπογείως δένονται μυστηριωδώς, ταυτοχρόνως πολλά τις διαχωρίζουν κάνοντάς τες ενδιαφέρουσες μικρού μήκους ταινίες αλλά ένα ιδιότυπο φιλμ μεγάλου μήκους που και λόγω μοντάζ και λόγω των πολλαπλών αφηγήσεων, χάνεται ο συνδετικός κρίκος.

Ένα καλοδιαλεγμένο καστ ηθοποιών, με εντυπωσιακή την Νεφέλη Κουρή, πριμοδοτεί τους ήρωές του με έξτρα δύναμη αλλά με ένα σενάριο διαλογικά ισχνό που γρήγορα κουράζει και εν τέλει αποδυναμώνει την όποια κοινωνική ευαισθησία και επαγρύπνηση και αν είχε.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Feb 2023, 01:57
Ενημέρωση: 9 Feb 2023, 04:02
Τίτλος:
Καθαρτήριο
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Φεβρουαρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos