The Irishman

Η κριτική μας για το ΕΠΟΣ του Μάρτιν Σκορσέζε

The Irishman - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Αλ Πατσίνο και ο Τζο Πέσι πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία για το οργανωμένο έγκλημα στη μεταπολεμική Αμερική, μέσα από τα μάτια του βετεράνου του Β' Παγκόσμιου Πολέμου Φρανκ Σίραν, ενός απατεώνα και εκτελεστή που συνεργάστηκε με διαβόητες μορφές του 20ού αιώνα. Καλύπτοντας διαφορετικές δεκαετίες, η ταινία παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της Αμερικανικής Ιστορίας, την εξαφάνιση του θρυλικού ηγέτη του εργατικού συνδικάτου Τζίμι Χόφα και μας ταξιδεύει στα μυστικά μονοπάτια του οργανωμένου εγκλήματος: τις εσωτερικές διαδικασίες, τις αντιπαλότητες και τις διασυνδέσεις με πολιτικούς.

Άποψη: Ο Μάρτιν Σκορσέζε επιστρέφει σε αυτό που γνωρίζει άριστα: τον γοητευτικό, αλλά και τρομερά επικίνδυνο κόσμο του γκανγκστερικού genre. Και υπογράφει το magnum opus του, έναν μεγαλειώδη επίλογο και έναν επικό αποχαιρετισμό στο είδος το οποίο υπηρέτησε με μοναδικό ζήλο. 

Αυτή την φορά ο Σκορσέζε εστιάζει όσο ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη φύση και την κοινωνική υπόσταση των ηρώων του. Τις επιπτώσεις που δημιουργεί πλέον η λάμψη του παράνομου και του γκλαμουράτου, η έλξη της εθιστικής αίσθησης της απόλυτης δύναμης. Το δέος που οδηγεί στον φόβο. Οι γκάνγκστερ και οι μαφιόζοι του Σκορσέζε ήρθε η ώρα να πληρώσουν τον λογαριασμό για τις επιλογές τους. Ωραία ήταν, αλλά το πάρτυ τελείωσε.

H ταινία αποτελεί την κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου «I Heard You Paint Houses»/2004 του πρώην εισαγγελέα ανθρωποκτονιών, ανακριτή και δικηγόρου Τσαρλς Μπραντ (μιλά για τους εκτελεστές της μαφίας, καθώς το αίμα των θυμάτων τους έβαφε τους τοίχους), σε σεναριακή προσαρμογή του πολυβραβευμένου Στίβεν Ζέιλιαν ("Λίστα του Σίντλερ", "Συμμορίες της Νέας Υόρκης") και επικεντρώνεται στον Φρανκ Σίραν, υπαρκτό πρόσωπο (απεβίωσε τον Δεκέμβρη του 2003) που έκανε "καριέρα" σαν εκτελεστής στις μαφιόζικες οργανώσεις στην Φιλαδέλφεια των 60s ως πρωτοπαλίκαρο του τοπικού αρχιμαφιόζου Ράσελ Μπαφαλίνο (Τζο Πέσι) και στην συνέχεια αποτέλεσε τον έμπιστο συνεργάτη του αρχισυνδικαλιστή Τζίμι Χόφα που υποδύεται ο Αλ Πατσίνο, στην πρώτη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη.

Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχει και ο Μάρτιν Σκορσέζε και μας θυμίζει ότι ο κινηματογράφος δεν είναι μόνο διασκεδάζω και φεύγω και ξεχνάω αυτό το εύπεπτο που κατανάλωσα, αλλά είναι επίσης τροφή για σκέψη: οι ταινίες οφείλουν να μην δουλεύουν μόνο σε επίπεδα ευχαρίστησης και διασκέδασης αλλά επίσης και σε επίπεδα ψυχής και συνειδητοποίησης. Ο Ιρλανδός αποτελεί μια μαγική φιλμική κατασκευή, ένα σύνθετο μαφιόζικο έπος συνωμοσιών και πολιτικής διαφθοράς, μια εξομολόγηση βίας, μανίας για την εξουσία, απληστίας, αλλά και ενοχών και μιας ματαιότητας που συνθλίβει το εγώ. Ένα θλιμμένο ρέκβιεμ για τον βασανισμό της μετάνοιας και την συνειδητοποίηση της μοναξιάς λίγο πριν το τέλος. 

Τα «Καλά Παιδιά» ωρίμασαν, γέρασαν και πλέον αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις ανατριχιαστικά ήρεμα, στωϊκά και ψύχραιμα. Με κορυφαίο όλων (και όμως) τον Τζο Πέσι,σε μια έξοχη εσωτερική ερμηνεία χωρίς ξεσπάσματα και υπερβολές, μοιάζει να έχει αφομοιώσει όλη την ερμηνευτική σοφία του κόσμου και εμφανίζει μια ήρεμη δύναμη που συγκλονίζει με την απλότητα και την νηφαλιότητα με την οποία χειρίζεται τις καταστάσεις και που θα αποτελεί τεράστια αδικία αν δεν προταθεί για Όσκαρ β' ρόλου.

Δίπλα του φυσικά και δύο υπέρτατοι ηθοποιοί. Ο Αλ Πατσίνο εκπλήσσει ευχάριστα ως Τζίμι Χόφα, αρκετά μακριά από τις χαρακτηριστικές μανιέρες του, εδώ καταφέρνει με φοβερή μαεστρία να δείχνει ταυτόχρονα δυναμικός, κυρίαρχος και νάρκισσος, αλλά και ευάλωτος και τυφλός μπροστά στην επερχόμενη πτώση του. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά εδώ ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο όμως. Και παραδίδει μια συγκλονιστική πολυεπίπεδη εσωτερική ερμηνεία, με μια φαινομενική συναισθηματική καταστολή που κρύβει επιμελώς μια κατακλυσμική συσσωρευμένη ένταση και που καταφέρνει να διαπεράσει τα εφέ που τον ξανάνιωσαν εμφανισιακά και να καρφωθεί στην μνήμη και την συνείδησή σου. 

Ένα αυθεντικό έπος. 

Πρώτη δημοσίευση: 21 Nov 2019, 12:04
Ενημέρωση: 29 Nov 2019, 03:08
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The Irishman (Ο Ιρλανδός)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
209
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Νοεμβρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos