The imitation game

The imitation game - κριτική ταινίας

"Επαγγελματικό", έντονο, ιστορικό θρίλερ

Ο Νορβηγός Μόρτεν Τίλντουμ («Κυνηγοί Κεφαλών») μεταφέρει στο σινεμά το διάσημο βιβλίο του Αντριου Χότζες: «Αλαν Τούρινγκ: Το Αίνιγμα» καταφέρνει να δημιουργήσει ένα σφιχτοδεμένο ιστορικό θρίλερ με αρκετές δυνατές και έντονες στιγμές που κερδίζει ακόμα περισσότερους πόντους με την πρωταγωνιστική εμφάνιση του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, η οποία μάλλον δικαιολογημένα θα του δώσει μια θέση στην πεντάδα των διεκδικητών για το Όσκαρ του α'ανδρικού ρόλου.

Άλλωστε, ο ρόλος του διαθέτει πολύ κινηματογραφικό "ζουμί". Ο Τούρινγκ υπήρξε εκτός από κορυφαίος επιστήμονας και ένας πολυδιάστατος χαρακτήρας, αρχηγός άλλωστε της ομάδας που ανέλαβε να σπάσει την κωδικοποίηση των Γερμανών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και παράλληλα με αρκετά προσωπικά μυστικά. 

Όλα αυτά, μαζί και το κοινωνικό περίβλημα της εποχής, τα έχει αφουγκραστεί και τα δουλεύει σε δεύτερο πλάνο σκηνοθέτης μαζί με τους σεναριογράφους, χωρίς όμως στον πυρήνα της ιστορίας να παραμελεί την δράση, την ένταση και τις αμφιβολίες ενός καλοδουλεμένου θρίλερ με επίκεντρο μια αποκρυπτογράφηση η οποία έκρινε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του πολέμου και έσωσε χιλιάδες ζωές.

Παρακολουθείται λοιπόν με ενδιαφέρον, όμως θα μπορούσε να ρισκάρει λίγο περισσότερο σε σύγκριση από την απόλυτα "επαγγελματική" διεκπεραίωση που απλά ενοχλείται από ορισμένες εύκολες μελοδραματικές λύσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν φυσικά μια εμπορικά (και πολύ πιθανόν και οσκαρικά...) επιτυχημένη καριέρα, δεν προσθέτουν όμως κάτι στο αξιομνημόνευτο της υπόθεσης.

Για παράδειγμα και ερμηνείες είναι μεν επιπέδου, αλλά σου δίνουν την αίσθηση μιας σοβαροφάνειας, ενδεχομένως και λίγο επιτηδευμένης, αν και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Κάμπερμπατς, ότι αν και μοιάζει περισσότερο από όσο θα έπρεπε σαν φυσιογνωμία στον ρόλο του (προσοχή, όχι στο αληθινό πρόσωπο, αλλά στον ρόλο), καταφέρνει και επιβάλλεται σε έναν βαθμό και αναδεικνύει πτυχές που δεν τις περιμένεις. Είναι πραγματικά καλός. 

Υπόθεση:
Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του μαθηματικού κι αναλυτή Άλαν Τιούρινγκ, και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μια κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας- ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι επρόκειτο για ένα πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων, κι «έσπασε» τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma. Ένα στοιχειωτικό πορτραίτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους. 

 

Πρώτη δημοσίευση: 8 Jan 2015, 23:08
Ενημέρωση: 18 Jan 2015, 19:32
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The imitation game (Το παιχνίδι της μίμησης)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
114
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Ιανουαρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos