Σύνοψη: Ο Erasmus Brumble είναι ένας διάσημος παρουσιαστής εκπομπής μαγειρικής, ενώ ο Paul Morgan είναι ο σκηνοθέτης της εκπομπής. Οι δυο τους είναι ζευγάρι και αυτό που θα διαταράξει την ζωή τους είναι ένα 10χρονο παιδί, ο εγγονός του  Erasmus. Ο Erasmus είχε κάνει κάποτε ένα παιδί, το οποίο το παράτησε. Όταν ο γιος του θα μπει φυλακή, θα στείλει το παιδί του να πάει να βρει τον παππού. Η νέα καθημερινότητα όμως θα επιφέρει πολλές αλλαγές.

Άποψη: Οι ταινίες με LGBTQ χαρακτήρες συνήθως πάσχουν στο κομμάτι της ενσυναίσθησης, καθώς οι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι τις περισσότερες φορές αδυνατούν να ξεφύγουν πέραν των στερεοτύπων που έχει δημιουργήσει η πατριαρχική, ετερόφυλη κυρίαρχη αφήγηση. Και αυτή η ταινία δεν ανήκει στις λίγες εξαιρέσεις, αλλά σε εκείνες που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το φιλμ σε σκηνοθεσία και σενάριο του Andrew Fleming («Nancy Drew»), αν και δημιουργεί δύο ομοφυλόφιλους ήρωες, στερεοτυπικά μεν αποδοσμένους, χωρίς ωστόσο να γίνονται καρικατούρες, εντούτοις δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τα συνηθισμένα, και να διατυπώσει μία νέα θέση. Για παράδειγμα, ενώ η ταινία προσπαθεί να δείξει δύο άνδρες που μεγαλώνουν ένα παιδί και αποκτούν την κηδεμονία του, επομένως είναι πρόσφορο έδαφος να αναδειχθεί η δυνατότητα μεγαλώματος ενός παιδιού από ομόφυλο ζευγάρι, όλο αυτό υποσκάπτεται από τους ίδιους τους ήρωες, που ξοδεύουν όλον τον χρόνο σε ανόητα αστεία, που δεν καταφέρνουν να σε κάνουν να γελάσεις, ή σε αδύναμες δραματικές στιγμές. Πρόκειται για την περίπτωση dramedy, που δεν είναι ούτε αρκετά καλή κωμωδία, ούτε αρκετά καλό δράμα.

Ο Erasmus κυρίως, που τον υποδύεται κάπως μονότονα ο Steve Coogan, είναι ένας ήρωας που καταλήγει να μοιάζει καρικατούρα, λόγω του ότι προβάλλεται σαν ένας ανεύθυνος μεθύστακας, που τώρα θα καταφέρει να συμμορφωθεί λόγω του παιδιού. Είναι ένα θέμα που έχουμε δει πολλάκις στο σινεμά, με πατεράδες, συνήθως straight, να έρχονται αντιμέτωποι με την φροντίδα ενός παιδιού, και αυτή η εμπειρία να τους αλλάζει τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα. Κάτι δηλαδή πολύ κοινότοπο, για να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται με την ίδια κινηματογραφική γλώσσα, σε ταινίες που υποτίθεται προσπαθούν να υποστηρίξουν κάτι διαφορετικό, από την κυρίαρχη αφήγηση. Το «Ideal Home» θυμίζει περισσότερο το «Old Dogs» με τους φίλους John Travolta και Robin Williams να προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά του δεύτερου, με την διαφορά ότι ο Coogan και ο Paul Rudd, που υποδύεται τον Paul Morgan, αντί για φίλοι, είναι ζευγάρι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά. Και αυτό είναι το βασικότερο φάουλ, ότι σε μία ταινία για την ζωή δύο gay ανδρών χρησιμοποιείται η γλώσσα, η αφήγηση, τα εργαλεία του πατριαρχικού, φαλλοκρατικού, ετερόφυλου κινηματογραφικού κειμένου, αντί για μία νέα κειμενική και σκηνοθετική προσέγγιση. Μία ανάλαφρη κομεντί, που αδυνατεί να πει κάτι βαθύτερο και πιο υπαρξιακό από αυτό που ήλπιζε ότι θα μπορούσε να κάνει.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Aug 2018, 19:27
Ενημέρωση: 6 Sep 2018, 03:59
Τίτλος:
Ideal home (Ένα φανταστικό σπίτι)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
91
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Αυγούστου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos