Η προσβολή

Η προσβολή - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η αντιπαράθεση δύο αντρών για ένα σιφόνι καταλήγει σε μια δίκη η οποία πολώνει μια ολόκληρη χώρα.

Άποψη: Δύο τύποι φτάνουν στα άκρα δι ασήμαντον αφορμή, αρνούνται να κάνουν πρώτοι πίσω, δεν ψάχνουν δικαιοσύνη, αλλά δικαίωση, με ένα πείσμα γαϊδουρινό, ένα πείσμα που τους κοστίζει πολύ ακριβά. Η Προσβολή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα κομμάτι από τις «Ιστορίες για Αγρίους» Όσο όμως προχωρά, καταλαβαίνουμε πως τα κίνητρα δεν είναι τόσο προσωπικά, ούτε τροφοδοτούνται από παιδιάστικο πείσμα. Ο Τόνι και ο Γιάσερ μαλώνουν για κάτι εντελώς ασήμαντο, -ένα σιφόνι βεράντας- η μια κουβέντα φέρνει την άλλη, ανταλλάσσονται προσβολές, μπουνιές, μηνύσεις και μία δίκη στην οποία μπλέκονται μεγαλοδικηγόροι, κανάλια, ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας.

Βλέπετε, η χώρα είναι ο Λίβανος. Ο Τόνι είναι Μαρωνίτης Χριστιανός, και ο Γιάσερ Μουσουλμάνος και Παλαιστίνιος πρόσφυγας. Όσο η ιστορία ξεδιπλώνεται καταλαβαίνουμε πως το όποιο «σιφόνι» πατάει σε αγριότητες του παρελθόντος, από τις σφαγές στην Σάμπρα-Σατίλα, του Νταρμούρ, μέχρι και τα γεγονότα του Μαύρου Σεπτέμβρη, 45 ολόκληρα χρόνια πριν. Γιατί το 1990 δόθηκε αμνηστία για τα εγκλήματα του εικοσιπενταετούς εμφύλιου, αλλά η αμνηστία δεν έφερε και αμνησία σε όσους τα έζησαν, ούτε την διάθεση να συγχωρήσουν. 

Ο Ζιάντ Ντουεϊρί, μετά την θητεία του στο Χόλιγουντ και τον Ταραντίνο, επιστρέφει στην πατρίδα του για να κάνει μια ταινία για το μεσανατολικό, την ανοιχτή πληγή που ματώνει όλους τους λαούς που ζουν στην πολύπαθη αυτή περιοχή. Για εμάς που δεν έχουμε άμεση επαφή με την περιοχή, είναι ένα ανοιχτό παράθυρο σε μία χώρα τόσο όμοια στις συνήθειες, στο τοπίο, τους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα και τόσο διαφορετική από εμάς. Είναι επίσης αρκετά διδακτική, έως και ενοχλητική για τους δυτικούς μας μύθους για το Παλαιστινιακό: Δεν είναι «αδέλφια» με τους υπόλοιπους Αραβικούς λαούς. Στην καλύτερη, τους ανέχονται γιατί δεν μπορούν να τους ξεφορτωθούν. Και από εκεί πηγάζει η αντιπαράθεση των δύο πρωταγωνιστών.

Από αυτή την πλευρά το The Insult είναι πολύ ενδιαφέρον, μια που δείχνει έναν κόσμο που δεν έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε, έστω και μέσα από μια ταινία. Αλλά επειδή πρόκειται για ταινία και όχι ντοκιμαντέρ, δεν μπορούμε και να μην παρατηρήσουμε την αφέλεια και τον διδακτισμό, μαζί με τις απιθανότητες και τις ευκολίες στις οποίες παρασύρεται ο Ντουεϊρί και για να περπατήσει την ιστορία του και για να μας δώσει το αναπόφευκτο συμφιλιωτικό κήρυγμα. Μέτριες και οι ερμηνείες, μέτρια και η ταινία, χωρίς να στερείται εντελώς ενδιαφέροντος. Ο Ντουεϊρί δήλωσε πως δεν ήθελε να γίνει διδακτικός και πως δεν γύρισε την ταινία μόνο για τους Λιβανέζους. Έκανε μια ταινία με δίδαγμα, που απευθύνεται μόνο σε αυτούς.

Πρώτη δημοσίευση: 12 Apr 2018, 01:52
Ενημέρωση: 19 Apr 2018, 11:37
Τίτλος:
Η προσβολή (L'Insulte)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 
Release: 
12 Απριλίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos