Η μεγάλη πόλη

Η μεγάλη πόλη - κριτική ταινίας

Η ζωή στο σπίτι αλλάζει όταν μία σύζυγος και νοικοκυρά (η Arati) από μια μεσοαστική και συντηρητική οικογένεια στη Καλκούτα πιάνει δουλειά ως πωλήτρια, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας της και των τριγύρω της. 

H «Μεγάλη Πόλη» βασίζεται στο μυθιστόρημα του Narendranath Mitra, «Abataranika» που αφηγείται την ιστορία μιας νοικοκυράς που εγκαταλείπει την παραδοσιακή οικογένειά της αναλαμβάνοντας δουλειά ως πωλήτρια και ως εκ τούτου «σπάζοντας» μια σειρά από ρόλους φύλου.

Η ταινία «Μεγάλη Πόλη», η πρώτη απεικόνιση του Σατιαζίτ Ράι για την σύγχρονη ζωή στην γενέτειρά του Καλκούτα, ακολουθεί τις προσωπικές νίκες και απογοητεύσεις της Arati που αποφασίζει παρά τις αρχικές διαμαρτυρίες του τραπεζικού υπαλλήλου συζύγου της, να εργαστεί για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της. Με λεπτομερή περιγραφή του καθημερινού εργατικού βίου και κυρίως ευαισθησία, ο Ράι δημιουργεί ένα δυνατό ανθρώπινο δράμα, που συνάμα είναι και ένα παραμύθι με ηθικό δίδαγμα, αλλά και ένα σχόλιο για την ταυτότητα της σύγχρονης Ινδής γυναίκας και τη σύγκρουσή της με τον παραδοσιακό ρόλο της. 

Σε αυτή την ταινία ο Σατιαζίτ Ράι προσεγγίζει τα θέματα της γυναικείας χειραφέτησης και της καπιταλιστικής νεωτερικότητας, συνεχίζοντας τον αγώνα της οικογένειάς του, υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Αγωνίστηκαν για το δικαίωμα των γυναικών στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ θεία του υπήρξε η πρώτη Μπενγκάλι που σπούδασε στην Ιατρική. Η μητέρα του τον μεγάλωσε τον Ράι μόνη της όταν στα δύο του έχασε τον πατέρα του. 

Η «Μεγάλη Πόλη» βραβεύτηκε με την Ασημένια Άρκτο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 1964. Όταν η ταινία προβλήθηκε στα πλαίσια μιας διεθνούς κινηματογραφικής σεζόν του 1964 στη Ντάκα (πρωτεύουσα του ανατολικού Πακιστάν που μιλάει Μπενγκάλι, τώρα Μπαγκλαντές), τεράστια πλήθη, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων γυναικών, έκαναν ουρά για εισιτήρια για τις τρεις προγραμματισμένες προβολές. Η έλλειψη θέσεων προκάλεσε ταραχή. Περίπου εκατό άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία, οι διοργανωτές του φεστιβάλ αναγκάστηκαν να προγραμματίσουν δέκα επιπλέον προβολές, που διήρκεσαν διαδοχικά πάνω από είκοσι τέσσερις ώρες.

Πρώτη δημοσίευση: 20 Oct 2022, 00:53
Ενημέρωση: 27 Oct 2022, 00:39
Τίτλος:
Η μεγάλη πόλη (Mahanagar)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
122
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Οκτωβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos