Η κοιλάδα των σκιών

Σύνοψη: Ο εξάχρονος Άσλακ μένει, μαζί με την μητέρα του, Άστρι, σ' ένα μικρό χωριό της Νορβηγίας που βρίσκεται ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά. Ένα βράδυ με πανσέληνο, ο φίλος του μικρού του δείχνει κάτι ανησυχητικό: κάποιος έχει σκοτώσει τρία πρόβατα. Η εξήγηση του φίλου του, πως υπαίτιος είναι ένας λυκάνθρωπος, εξάπτει τη φαντασία του Άσλακ. Έτσι, όταν ο σκύλος του το σκάει, ο Άσλακ αποφασίζει να περιηγηθεί στο τρομακτικό δάσος πίσω από το σπίτι του. Άραγε, αυτά που του συμβαίνουν εκεί μέσα είναι πραγματικότητα ή αποκύημα της φαντασίας του;

Άποψη: Κάπου μεταξύ ταινίας τρόμου και ψυχολογικού δράματος παιδικής ηλικίας, ο Νορβηγός δημιουργός κινηματογραφεί με αυτοπεποίθηση σε φιλμ 35mm στο ντεμπούτο του και χτίζει ένα εφιαλτικό παραμύθι βασισμένο σε ντόπιους φολκλορικούς μύθους που αξιοποιεί με άψογο τρόπο και μια εξαιρετική φωτογραφία το απόκοσμο τοπίο. 

Το αποτέλεσμα είναι ένα σκοτεινό φιλμ, ειδωμένο μέσα από την οπτική γωνία του μικρού πρωταγωνιστή, γεγονός που οδηγεί κάποιες στιγμές το φιλμ σε ένα διεστραμμένο "Where the wild things are", τις περισσότερες όμως το εμποδιζει ο επιτηδευμένος του μινιμαλισμός να σκάψει βαθύτερα και να 'ενοχλήσει" περισσότερο, με αποκορύφωμα το στωικό φινάλε. Έστω και έτσι όμως, πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη και πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση ύφους: λίγο από Ταρκόφσκι, λίγο από αδερφούς Γκριμ, κρίμα που ο σκηνοθέτης δεν έδωσε περισσότερο χώρο στο "κακό".

Published: 8 Nov 2018, 20:44
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Η κοιλάδα των σκιών (Skygennes Dal)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
91
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Νοεμβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

lucy in the sky
Ο Noah Hawley είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να...
4 ώρες
Το Ίδρυμα Schwarz και το Goethe-Institut Athen σας προσκαλούν...
5 ώρες
Την δεκαετία του 1980 ξεκίνησε να εμφανίζεται ολοένα και...
6 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο