Η ελπίδα του κόσμου

Η ελπίδα του κόσμου - κριτική ταινίας

Μια οικογένεια φέρνει ένα παιδί στον κόσμο ενώ δεν είναι έτοιμη οικονομικά και συναισθηματικά. Ή επιστροφή του βιολογικού παππού στην οικογένεια και η γέννηση του μωρού αλλάζουν τις ισορροπίες της οικογένειας. Πρόκειται για την νέα ταινία του Robert Guédiguian, του Γάλλου, Αρμένιου δημιουργού που έχει κάνει πολλές παρουσίες στο Βερολίνο και στις Κάννες. Το Gloria Mundi ήταν πέρυσι στο διαγωνιστικό φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ η ταινία του ‘’The Snows of Kilimanjaro’’ είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία όταν είχε προβληθεί παλαιότερα στην Ελλάδα.

Είναι ένα σκοτεινό οικογενειακό δράμα που όλοι οι ηθοποιοι ερμηνεύουν με επιτυχία τους ρόλους τους. Μάλιστα, η γιαγιά της ιστορίας (Aριάν Ασκαρίντ) βραβεύτηκε με τον τίτλο της καλυτερης ηθοποιού στο φεστιβάλ της βενετίας το προηγούμενο καλοκαίρι. Σε όλη την ταινία δεν υπαρχει ιχνός χιουμοριστικού στοιχείου ή αστείου για να σου προσφέρει κάποιο είδος ανακούφισης και χαλάρωσης από τον συνεχή πυροβολισμό από τα δυσάρεστα γεγονότα. Το γεγονός αυτό είναι πλήρως αντιφατικό από το τι είχε προβληθεί στην αρχή της ταινίας και σε κάνει να αναρωτιέσαι το πώς ένα ευχάριστο γεγονός, όπως αυτό της γέννησης, ‘’γεννάει’’ μια σειρα απο προβλήματα.

Ο τόπος που γυρίστηκε η ταινία, η Μασσαλία, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων και προκαλεί προβληματισμό για το πώς η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιες οικονομικές δυσχέρειες. Ό σκηνοθέτης φέρνει στην επιφάνεια και άλλα θέματα μέσω της ταινίας, όπως αυτό της αγάπης, της ζωής, της κοινωνικής τάξης και της αποφυλάκισης. Τα θέματα παρόλα αυτά δεν παρουσιάζονται με ροή μέσα στην ταινία, αλλά περισσότερο δίνονται στο κοινό με την μορφή μικρών ιστοριών, που ζει ο κάθε ήρωας ξεχωριστά, μέσα από την δική του ιστορία, την σχέση του με την δουλειά και την οικογένειά του.

Όλοι οι χαρακτήρες δυσκολευονται να τα βγάλουν πέρα, εμπλεκονται σε δουλειές με πενιχρά εισοδήματα και κυνηγούν λύσεις για την κατάστασή τους ενώ αντιμετωπίζουν μια σειρά από ατυχή γεγονότα. Το κακό της ταινίας είναι ότι ίσως εστιάζει υπερβολικά σε αυτό το κυνηγι της δουλειας και στην εξαθλίωση του εργατικού δυναμικού και χάνει την ευκαιρία να εστιάσει επαρκώς στις σχέσεις των ανθρώπων ανεξάρτητα από τις επαγγελματικές, οικονομικές δυσκολίες.

Εστιάζοντας στο ρηχό αίσθημα των σχεσεων σου αφήνει θλίψη για την ποιότητα της ζωής τους. Μόνο ένας άνθρωπος στην ταινία αντιμετώπιζε κάπως το ‘’sic transit gloria mundi’’, εξού και ο τίτλος της ταινίας -Gloria Mundi- , που σημαίνει ότι ‘’έτσι χάνεται η κοσμική δόξα’’. Εσείς με ποιον τρόπο λέτε ότι μπορεί να χαθεί η δόξα μέσα στην ταινία  και πώς μπορεί να ‘’σωθει’’;

Mαρία Πλουμάκη

Πρώτη δημοσίευση: 29 Oct 2020, 11:30
Ενημέρωση: 20 May 2021, 21:38
Τίτλος:
Η ελπίδα του κόσμου (Gloria mundi)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
106
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Οκτωβρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos