The Hummingbird Project

The Hummingbird Project - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Vincent Zaleski και ο ξάδερφός του, Anton, δουλεύουν για μια εταιρεία κατασκευής δικτύων οπτικών ινών, της οποίας διευθύντρια είναι η Eva Torres. Οι δυο τους θα αποφασίσουν να κατασκευάσουν ένα νέο δίκτυο, μία σήραγγα 1600 χιλιομέτρων που θα περνά από το Κάνσας μέχρι την Νέα Υόρκη, προσφέροντας την γρηγορότερη ταχύτητα. Αυτό θα προκαλέσει την οργή της πρώην διευθύντριάς τους, που θα κάνει τα πάντα για να τους ξεπεράσει.

Άποψη: «The Hummingbird Project» ή «Κωδικός Κολιμπρί» στα ελληνικά, από το όνομα του πουλιού με το πολύ γρήγορο χτύπημα των φτερών του, τόσο γρήγορο όσο και αυτό που επιδιώκουν τα δύο ξαδέρφια από την Νέα Υόρκη, σε αυτήν την ιστορία που εν τέλει περισσότερο αφορά την ανθρώπινη επαφή και την αυτοθυσία, παρά την τεχνολογική εφεύρεση που θέλουν να κάνουν, η οποία θα αλλάξει την μέχρι τώρα σύνδεση με γρηγορότερη ταχύτητα.

Η ταινία του Καναδού Kim Nguyen έχει την αίσθηση ταινίας βασισμένης σε αληθινά γεγονότα, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια ταινία μυθοπλασίας που εμπνέεται από πραγματικές ιστορίες όπως διατυπώθηκαν στο βιβλίο «Flash Boys: A Wall Street Revolt» του Michael Lewis και ένα άρθρο του Wired του 2012 με τίτλο «Raging Bulls: How Wall Street Got Addicted To Light-Speed Trading». Εν προκειμένω, οι δύο χαρακτήρες, ο Vincent με το επιχειρηματικό μυαλό που θέλει να βγει στις αγορές και στην Wall Street και ο πολύ έξυπνος Anton που προσπαθεί να βρει τους κατάλληλους αλγορίθμους για να είναι όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικοί προς τους αντιπάλους ξεκινούν ένα ταξίδι για την δημιουργία της σήραγγας και την εξαγορά των οικοπέδων από τους ντόπιους, που πολλές φορές φαντάζει δύσκολη υπόθεση. Από την μία ο Vincent ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο του στομάχου και με αυτό το σοβαρό ιατρικό πρόβλημα θα συνεχίσει την εξέλιξη του πλάνου του, και από την άλλη ο Anton ακολουθεί το στερεότυπο του μονήρη αντικοινωνικού επιστήμονα που βυθίζεται στις σκέψεις του. Η δαιμόνια Eva θα βάλει τα δυνατά της για να τους σταματήσει.

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία που όμως γονατίζει από το βάρος των τεχνολογικών πληροφοριών, σαν ένα ντοκιμαντέρ που βαριέσαι και απλώς προσπερνάς αλλάζοντας κανάλι. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στο πρώτο μισό της ταινίας, που θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα σκηνοθέτη σαν τον David Fincher, που ακόμα και αυτό το κομμάτι θα είχε ζωή και δύναμη.

Στο δεύτερο μισό αρχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για τους χαρακτήρες, αν και ποτέ δεν μας γίνονται τελείως οικείοι. Πάντοτε διατηρούν κάτι το απόμακρο, ένα πέπλο τους χωρίζει από τους θεατές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δύο ταλαντούχων πρωταγωνιστών, του Jesse Eisenberg και του Alexander Skarsgard, αλλά και της Salma Hayek στο πιο επιφανειακό ρόλο της ταινίας, αυτόν της πρώην εργοδότριάς τους. Σε πολλά σημεία μάλιστα δίνει περισσότερο την εντύπωση κόμικ ή κινουμένων σχεδίων, με τους καλούς ήρωες που τους κυνηγά μία αλλόκοτη κακιά, παρά μιας ιστορίας που θα μπορούσε να είναι αληθινή, όπως είναι η αρχική αίσθηση που σου προσφέρει η ταινία. Μια ανάλαφρη αλλά ανά στιγμές αρκετά συναισθηματική πορεία αυτοσυνειδησίας των χαρακτήρων, που όσο γρήγορα χτυπάει το κολιμπρί τα φτερά του, άλλο τόσο γρήγορα φεύγει η ταινία από το μυαλό και την καρδιά σου.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Mar 2019, 11:49
Ενημέρωση: 4 Apr 2019, 04:47
Τίτλος:
The Hummingbird Project (Κωδικός κολιμπρί)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
111
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Μαρτίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos