Χοντρός και Λιγνός

Χοντρός και Λιγνός - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Το 1937 ο Stan Laurel και ο Oliver Hardy, οι ηθοποιοί που καταξιώθηκαν μέσα από τις ταινίες τους Χονδρός και Λιγνός, βρίσκονται στην κορυφή της καριέρας τους, απολαμβάνοντας φήμη και χρήματα. Τότε θα αρχίσει η κάθοδος, όταν ο Stan διωχθεί από την εταιρεία, καθώς έχει περισσότερες απαιτήσεις, με τον Oliver, ή Ollie, να μένει πίσω, κάνοντας ταινίες μόνος του. Το 1953 οι δύο ηθοποιοί θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στο προσκήνιο με θεατρικές παραστάσεις και την δική τους κινηματογραφική εκδοχή του Ρομπέν των Δασών.

Άποψη: Οι δύο κωμικοί ηθοποιοί, οι Laurel και Hardy, όπως έμειναν γνωστοί στον αγγλόφωνο κόσμο, ενώ στην Ελλάδα τους μάθαμε ως Χονδρός και Λιγνός, τίτλο που ποτέ δεν έδωσαν σε καμία τους ταινία, αποτέλεσαν ένα κωμικό ντουέτο που στιγμάτισε για πάντα την κωμωδία, με πολλούς μεταγενέστερους κωμικούς, από τον Peter Sellers μέχρι τον Steve Martin να χρωστάνε πολλά σε εκείνους.

H ταινία «Stan and Ollie» (Χονδρός και Λιγνός) επιλέγει να ασχοληθεί με μία συγκεκριμένη περίοδο της καριέρας και της ζωής τους, από το 1937 έως την δεκαετία του 1950, έχοντας μία ευπρόσδεκτα όμορφη παλιομοδίτικη αισθητική. Ο σκηνοθέτης Jon S. Baird («Babylon») και ο σεναριογράφος Jeff Pope («Philomena») συνειδητά φτιάχνουν μία ταινία νοσταλγική, που από άποψη αισθητικής να ξυπνά αναμνήσεις σε όσους την έζησαν, ή να δημιουργεί μία εικόνα της εποχής στους νεότερους. Από άποψη χιούμορ και σεναρίου επίσης διαθέτει μία παλιακή γραφή, που δύσκολα σε κάνει να γελάς, μιας και οι εποχές έχουν αλλάξει. Μάλιστα είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις τις παραστάσεις που έκαναν οι δυο ηθοποιοί, ή τις ταινίες τους και το κοινό να ξεκαρδίζεται με κάτι που εμείς σήμερα θα κοιτάζαμε περισσότερο με αδιαφορία. Το να αλλάξουν τα αστεία που έκαναν οι ηθοποιοί είναι αδύνατο, καθώς αυτό είναι το χιούμορ που τους καταξίωσε και που μεταγενέστεροι κωμικοί εξέλιξαν. Αυτό που κάνει την ταινία λιγότερο χιουμοριστική, είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να σπάσει η πλάκα η ταινία, ως καλλιτεχνικό προϊόν του σήμερα. Παρόλα αυτά, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα βιογραφική ταινία, από την οποία μαθαίνουμε όχι μόνο την σχέση των δύο ανδρών, και τις κόντρες που είχαν κατά καιρούς, ή την αντικατάσταση του Laurel όταν έφυγε για να δουλέψει στην Fox, αλλά γενικότερα για το κινηματογραφικό κόσμο της εποχής.

Σημαντικό είναι επίσης ότι οι Stan και Ollie δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες απολαβές από τις ταινίες τους, όπως ο Charles Chaplin, ή ο Buster Keaton, κάτι που έκανε τον Stan να διεκδικήσει περισσότερα, και μέσω αυτού να έρθει το τέλος του διδύμου, ή το πώς άλλαξε το σκηνικό την δεκαετία του 1950, όταν το ντουέτο δεν έχει πλέον την ίδια δυναμική του παρελθόντος, με τα θέατρα πολλές φορές να μην γεμίζουν. Οι δύο ηθοποιοί που τους υποδύονται, ο Steve Coogan και ο John C. Reilly, συνιστούν ένα δίδυμο με εξαιρετική χημεία, με τον Reilly βέβαια να κλέβει εύκολα τις εντυπώσεις, αφενός λόγω και της μεταμφίεσης, καθώς ο Coogan είναι στην ουσία ίδιος, αφετέρου λόγω του σπουδαίου ταλέντου του να τσαλακώνεται, με τον Coogan να είναι όπως πάντα διεκπεραιωτικός. Μπορεί να μην μαθαίνουμε τα πάντα για την σχέση τους, καθώς δεν βλέπουμε το πώς ξεκίνησαν και πώς γνωρίστηκαν, ωστόσο με ένα παλιομοδίτικα γλαφυρό τρόπο μαθαίνουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την διαδρομή τους.

Πρώτη δημοσίευση: 24 Jan 2019, 18:00
Ενημέρωση: 31 Jan 2019, 05:47
Τίτλος:
Χοντρός και Λιγνός (Stan & Ollie)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
24 Ιανουαρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos