The hole in the ground

The hole in the ground - κριτική ταινίας

Υπόθεση: Η Σάρα μετακομίζει με τον μικρό της γιο στο απομονωμένο νέο τους σπίτι σε μια επαρχιακή πόλη, ελπίζοντας να κάνουν μια καινούργια αρχή έπειτα από μια εξαιρετικά  δύσκολη περίοδο. Ομως η συνάντησή τους με την αλλόκοτη νέα τους γειτόνισσα και η προσωρινή εξαφάνιση του μικρού Κρις στο γειτονικό δάσος θα φέρουν στα όριά της τη Σάρα, η οποία θα ανακαλύψει μια τεράστια μυστηριώδη τρύπα στο έδαφος καθώς τον αναζητά. Το αγόρι θα επιστρέψει σύντομα, ωστόσο θα είναι διαφορετικό, κάνοντας τη μητέρα του να αναρωτηθεί αν πρόκειται πραγματικά για τον γιο της.

Άποψη: Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η γεωμετρική πρόοδος με την οποία αυτό το θριλεράκι τρόμου "με το μικρό παιδί που το κυριεύει κάποιο πνεύμα", καταφέρνει πολύ σύντομα και ξεκινάει να ακυρώνει την ατμοσφαιρική κατάσταση που είχε στήσει στα πρώτα 40-45 λεπτά, μέχρι που εντελώς άτολμα σκηνοθετικά, την καταστρέφει εντελώς και προκαλεί ένα μεγάλο χασμουρητό. 

Και είναι τουλάχιστον άστοχος ο παραλληλισμός με το "Hereditary", σε δύο θρίλερ με εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, μια σύγκριση που όποιος την επιχείρησε, σίγουρα δεν είδε το δεύτερο, παρά διάβασε μόνο γι'αυτό.

Ο Ιρλανδός σκηνοθέτης στο ντεμπούτο, καταφέρνει λοιπόν στην αρχή να χτίσει μια ατμόσφαιρα υπαινικτικού τρόμου και μια απειλή που καραδοκεί, με την -δυστυχώς- ολιγόλεπτη παρουσία της μούσας του Άκι Καουρισμάκι, Κάτι Ούτινεν, να την εντείνει στα κόκκινα. 

Πολύ γρήγορα όμως οι όποιες προσδοκίες δημιουργεί, υπονομεύονται από την μετριότατη ερμηνεία της πρωταγωνίστριες και την ανύπαρκτη χημεία με τον πιτσιρικά που υποδύεται τον γιο της, την εντελώς κλισεδιαρισμένη σεναριακή εξέλιξη και την άνευρη στα όρια της απελπισίας ατολμία του σκηνοθέτη να κορυφώσει (εδώ γελάνε) το σασπένς με ένα twist που προκαλεί αμήχανα χαχανητά καταφέρνει το ακριβώς αντίθετο από το προσδοκόμενο: να μας τρομάξει. Με αποτέλεσμα, αφήνοντας το (έτσι κι αλλιώς ελαφρύ σαν πούπουλο νοηματικά) ταινιάκι να αιωρείται χαμένο στο διάστημα και να απομακρύνεται μακριά, μακριά από εμάς, στην λήθη της κοινοτυπίας....

Πρώτη δημοσίευση: 28 Mar 2019, 10:21
Ενημέρωση: 4 Apr 2019, 04:46
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The hole in the ground (Η τρύπα)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Μαρτίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
12 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos