Γυναίκες με τα όλα τους

Γυναίκες με τα όλα τους - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Το 1971, η ελβετική ύπαιθρος δεν επηρεάζεται από τις μεγάλες κοινωνικές αναταραχές που προκάλεσε το κίνημα του 1968. Η Νόρα, μια νεαρή νοικοκυρά και μητέρα, ζει σε ένα γραφικό χωριό με το σύζυγο και τους δύο γιους της. Πρόκειται για ένα ήσυχο άτομο, αρεστό από όλους – μέχρι να αρχίσει το δημόσιο αγώνα για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, για το οποίο οι άνδρες καλούνται να αποφασίσουν σε ψηφοφορία στις 7 Φεβρουαρίου 1971. 

Άποψη: Tίμιες και ευγενέστατες οι προθέσεις της σκηνοθέτιδος να μιλήσει για ένα ζήτημα που εκπλήσει όποιον πληροφορείται ότι είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, αλλά δυστυχώς αυτοπαγιδεύεται στην σπουδαιότητά του: Θεωρεί πως η ιστορία που έχει στην διάθεσή της (είναι δυνατόν το 1971, στην Ελβετία παρακαλώ, οι γυναίκες να μην είχαν ακόμα αποκτήσει δικαίωμα ψήφου;) φτάνει και περισσεύει για να στοιχειοθετήσει ένα σημαντικό φιλμ.

Όχι, δεν αρκεί, ειδικά από τη στιγμή που σχεδόν αδιαφορεί για να δώσει ουσιαστική υπόσταση στους χαρακτήρες της, με αποτέλεσμα να τους σκιαγραφεί εντελώς μονοδιάστατα και εν τέλει να αδυνατεί να αναδείξει κινηματογραφικά το θέμα της.

Το αποτέλεσμα είναι απλά χαριτωμένο και ελάχιστα αιχμηρό, σαν απονευρωμένο θα το χαρακτήριζα. Mπορεί η αεσότητα και η φυσικότητα των ερμηνειών να μεταδίδουν μια αίσθηση οικειότητας στον θεατή, αυτή όμως είναι μια παράμετρος που η δημιουργός δεν εκμεταλλεύεται για να γίνει ουσιαστικά αιχμηρή, απλά παραμένει περιγραφική, ξύνοντας απλά την επιφάνεια. 

Πρώτη δημοσίευση: 18 Apr 2019, 15:55
Ενημέρωση: 2 May 2019, 02:00
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Γυναίκες με τα όλα τους (Die göttliche Ordnung)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Απριλίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos