Force Majeure

Τρομερό, αριστοτεχνικό φιλμ που αποδομεί τον ρόλο του αρσενικού προστάτη στην οικογένεια με μια ανατριχιαστική μεθόδευση που δεν αφήνει κανένα περιθώριο.

force majeure - κριτική ταινίας

Καταρχήν, ο προβληματισμός της ταινίας αναλύεται εξαιρετικά στις δύο λέξεις του τίτλου της που σημαίνουν ανωτέρα βία, οι οποίες με την σειρά τους προκαταβάλουν (και νομικά δικαιολογούν) την αντίδραση του ανθρώπου σε κατάστάσεις απρόβλεπτες και υπεράνω των δυνατοτήτων του. Στην (συναρπαστικά κινηματογραφημένη) χιονοστιβάδα λοιπόν που παρακολουθούμε στο πρώτο μισό του φιλμ, ενώ η μητέρα της οικογένειας προσπάθεί αυθόρμητα να προστατέψει τα ανήλικα παιδιά τους, ο πατέρας επίσης αυθόρμητα, προσπαθεί να προστατέψει τον εαυτό του, σε μια κίνηση καθόλου, μα καθόλου ηρωϊκή, η οποία τον καθαιρεί αυτόματα από τον ρόλο του προστάτη. Και τότε, το τακτοποιημένο σύμπαν που τους περιβάλλει, καταρέει. Μπορεί να γλίτωσαν από την χιονοστιβάδα, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, διότι πρέπει όλοι να επιλέξουν τους ρόλους τους και κατά πόσο μπορούν πλέον να τους υποστηρίξουν. Και ο τρόμος στα μάτια των παιδιών τους, σε ισομέρεια με την απογοήτευση, απεικονίζουν έναν εφιάλτη, από τον οποίο με πολύ μεγάλη δυσκολία (αν τα καταφέρουν) θα απεγκλωβιστούν. 

Όλα τα παραπάνω, ο Όστλουντ τα περιγράφει με μια ψυχρή κινηματογραφική ματιά, πολυεπίπεδα δομημένη, πασπαλισμένη με μπεργκμανική ακρίβεια στην ανάλυση των χαρακτήρων, διαποτισμένη όμως με διαβρωτικό χιούμορ που απογυμνώνει τους ήρωες και λειτουργεί σαν καταλύτης ξεσκαρτάροντας τις κοινωνικές δομές όπως μόνο ένας Χάνεκε θα τα κατάφερνε με τέτοια κλινικά ευκρινή ευστοχία.

Το πρώτο αριστούργημα της χρονιάς είναι εδώ.

Υπόθεση:
Μία οικογένεια Σουηδών πηγαίνει στις γαλλικές Άλπεις για σκι. Ο ήλιος λάμπει και οι πλαγιές είναι πανέμορφες. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σε ένα εστιατόριο που κρέμεται από μία πλαγιά, μια χιονοστιβάδα φέρνει τα πάνω κάτω. Τα φαγητά πετάγονται προς όλες τις κατευθύνσεις και η Ebba ζητάει τη βοήθεια του Tomas, καθώς προσπαθεί να προστατεύσει τα παιδιά τους. Ο Tomas όμως τρέχει για να σωθεί… Η καταστροφή τελικά δεν επήλθε και μετά την αναστάτωση επικρατεί αμηχανία. Όμως, η οικογενειακή ισορροπία έχει διαταραχθεί πλήρως. Η αναπάντεχη αντίδραση του Tomas προκαλεί την επαναξιολόγηση των ρόλων και του οικογενειακού κατεστημένου. Ο γάμος της Ebba και του Tomas κρέμεται από μια κλωστή, καθώς ο Tomas προσπαθεί να επανακτήσει τον ρόλο του αρχηγού της οικογένειας. 

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 18 Jan 2015, 19:33
Ενημέρωση: 14 Apr 2018, 11:11
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Force Majeure (Ανωτέρα Βία)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
118
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Ιανουαρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos