The farewell party

The farewell party - κριτική ταινίας

Υπόθεση:

Ο 75χρονος Yehezkel ζει σε οίκο ευγηρίας της Ιερουσαλήμ με τη γυναίκα του. Παρά το γεγονός ότι εκείνη υποφέρει από άνοια, η ζωή τους περιστοιχίζεται από παρέες και η καθημερινότητά τους κυλά εύθυμα. Όταν όμως ο Max, επιστήθιος φίλος του Yehezkel, αρρωσταίνει με ένα ανίατο νόσημα, ο Yehezkel αποφασίζει να τον βοηθήσει να πεθάνει ήρεμος, και με αξιοπρέπεια. Απευθύνεται στον Dr. Daniel, έναν κτηνίατρο, και στον συνταξιοδοτημένο αστυνομικό Raffi Segal για να εκτελέσουν αυτή τη ζόρικη αποστολή, την οποία αντιμετωπίζουν με μεγάλες δόσεις μαύρου χιούμορ – η μόνη που εναντιώνεται ηθικά στη διαδικασία είναι η γυναίκα του Yehezkel. Καθότι όμως την κρίσιμη στιγμή κανείς από την ομάδα δεν «τραβάει τη σκανδάλη», ο Yehezkel - ως πρώην μηχανικός και εφευρέτης - φτιάχνει μία μηχανή αυτό-ευθανασίας για χατίρι του φίλου του. Καθώς οι φήμες για την εφεύρεση πυκνώνουν, οι εκκλήσεις για βοήθεια, καθώς και τα ευτράπελα, πολλαπλασιάζονται. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο Yehezkel αρνείται να αποδεχτεί το γεγονός ότι η κατάσταση της γυναίκας του χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Τα ηθικά διλήμματα είναι πολλά και αναπάντητα.

Σημείωμα των σκηνοθετών

    Το Πάρτι του Αποχαιρετισμού έχει να κάνει με τον αποχωρισμό. Τον αποχωρισμό από κάποιον που αγαπάς, από τον εαυτό σου όταν το μυαλό αρχίζει να υπολειτουργεί, και τον αποχωρισμό από τη ζωή και το δικαίωμα να επιλέξεις πώς τελειώνουν όλα.

    Οι κύριοι χαρακτήρες είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ζουν σε έναν οίκο ευγηρίας στην Ιερουσαλήμ, άνθρωποι που έχουν αποσυρθεί,  άνθρωποι που δεν συνηθίζεται να είναι ήρωες σε ταινίες. Αλλά σε αυτό τον χώρο της αδράνειας αποφασίζουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της μοίρας τους. Όπως σε κάθε τραγωδία όπου ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να αλλάξει το δικό του πεπρωμένο και το πεπρωμένο αυτών που τον περικυκλώνουν, υπάρχει ένα αβάσταχτο τίμημα.

    Το Πάρτι του Αποχαιρετισμού είναι επίσης μία ταινία για την αγάπη και τη φιλία. Οι πέντε βασικοί μας χαρακτήρες βρίσκουν παρηγοριά, δύναμη και ελπίδα ο ένας στον άλλον στις πιο δύσκολες και πιο αστείες στιγμές της ζωής.

    Η πλοκή δεν είναι αυτοβιογραφική, αλλά βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες. Κάποιος κοντινός μας άνθρωπος πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. Καθώς αποχαιρετούμε κάποιον αγαπημένο, ανακαλύπτουμε ότι το σώμα φθίνει και το πνεύμα παραμένει διαυγές. Ο αυτοσαρκασμός και το χιούμορ είναι οι καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσουμε την προοπτική του θανάτου.

    Στις ταινίες μας προσπαθούμε να ασχοληθούμε με σύγχρονα κοινωνικά θέματα, τα οποία είναι συχνά επίμαχα. Προσπαθούμε να «σπάσουμε» το συναισθηματικό δράμα με αφηρημένα και κωμικά στοιχεία. Το κάνουμε αυτό έχοντας κωμικούς ηθοποιούς σε δραματικούς ρόλους και στην περίπτωση αυτής της ταινίας μερικά από τα ινδάλματα της ισραηλινής κωμωδίας. Έτσι αυτό το δύσκολο και σπουδαίο θέμα γίνεται πιο προσιτό στο κοινό και, ελπίζουμε, όπως στη ζωή, το κοινό να γελάσει, καθώς σκουπίζει τα δάκρυα του.

Sharon Maymon και Tal Granit

 

Προβάλλεται:

Ριβιέρα Θερινός

Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια

2103844827

STEREO SOUND

€ 7,00, παιδ.- φοιτ., άνω των 65 € 6,00. Κάθε Πέμ. τα δύο άτομα € 8,00

Πέμ.-Τετ.: 21.00/ 23.00

 

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

2103609695

DOLBY DIG. DTS

€ 7,00, φοιτ.-παιδ., άνω των 65, ατέλειες & άνεργοι € 4,00

Λαΐς Πέμ.-Τετ.: 20.30/ 22.30 Θερινός

 

Πρώτη δημοσίευση: 23 Aug 2015, 13:24
Ενημέρωση: 27 Aug 2015, 15:08
Τίτλος:
The farewell party (Το πάρτι του αποχαιρετισμού)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90
Εταιρία διανομής: 
Release: 
20 Αυγούστου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos