Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο μάγος Gellert Grindelwald έχει συλληφθεί από την MACUSA στο τέλος της 1ης ταινίας. Πλέον ο μάγος καταφέρνει  να δραπετεύσει και να πάει στο Παρίσι, προσπαθώντας να οργανώσει μία επίθεση των μάγων, εναντίον όσων τους καταδιώκουν, με σκοπό να κυριαρχήσουν πάνω στους Άμαγους. Ο Newt Scamander, με την παρότρυνση και την βοήθεια του δασκάλου του, Albus Dumbledore, θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον εμποδίσει.

Άποψη: Ο κόσμος της μαγείας πάντοτε ήταν ελκυστικός, εξ’ου και η τεράστια επιτυχία του franchise του Harry Potter. Η J.K. Rowling δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να πάει χαμένο από αυτό το σύμπαν, και γι αυτό «Τα Φανταστικά Ζώα», ένα άλλο βιβλίο της, έχει σκοπό να γίνει και αυτό ένα επιτυχημένο franchise, μετρώντας ήδη 2 ταινίες και μία τρίτη να έχει προγραμματιστεί για το 2020. Η ίδια είναι σεναριογράφος και παραγωγός των ταινιών, αναθέτοντας την σκηνοθεσία σε έναν παλιό γνώριμο, τον David Yates, που σκηνοθέτησε τα τέσσερα τελευταία από τα 8 «Harry Potter». Αυτό που επιχείρησε ο Yates στην δεύτερη ταινία των Φανταστικών Ζώων, σε σχέση με την 1η, είναι αφενός να απλώσει λίγο την πλοκή, προσθέτοντας και υποπλοκές, μιας και η προηγούμενη λειτουργούσε περισσότερο σαν εισαγωγή στο νέο αυτό σύμπαν, αφαιρώντας χρόνο από τα περίεργα πλάσματα,που εδώ έχουν ξεκάθαρα διακοσμητικό χαρακτήρα, εκτός από μία σκηνή που ένα γιγαντιαίο πλάσμα αποκτά και λειτουργικό ρόλο. Αφετέρου, προσπάθησε να κάνει αυτό που έκανε στο «Harry Potter». Ο Yates είναι ο υπεύθυνος για την ενηλικίωση του ήρωα, και την μετατροπή του franchise από ξεκάθαρα παιδικό, όπως  ήταν στις πρώτες ταινίες, σε ένα θέαμα για όλους, κάνοντάς το και λίγο πιο σκοτεινό, όταν έπρεπε.

Ενώ λοιπόν στα «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται» κράτησε την παιδικότητα και την αφέλεια που είχε ως υλικό, στο «Φανταστικά Ζώα: Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ» δίνει ένα πιο σκοτεινό τόνο,  χωρίς ποτέ να κατορθώνει να το κάνει κάτι πέραν ενός προϊόντος για παιδική, ή έστω εφηβική κατανάλωση. Μπορεί τα φανταστικά πλάσματα να είναι λιγότερα, αλλά τα μάγια είναι εδώ με αναφορές στον κόσμο του «Harry Potter», με κυριότερη βέβαια τον Albus Dumbledore, χαρακτήρα που είχαμε δει στο γνωστό franchise με τον Richard Harris στις 2 πρώτες ταινίες και τον Michael Gambon με τον οποίον συνδέθηκε περισσότερο σε όλες τις υπόλοιπες. Τώρα ο Jude Law αναλαμβάνει να τον υποδυθεί σε νεότερη ηλικία, ως καθηγητή του Scamander, σε μία πολύ διεκπεραιωτική ερμηνεία (χωρίς και το σενάριο να του επιτρέπει κάτι περισσότερο), οπότε αναμένουμε στην επόμενη ταινία για μεγαλύτερη συμμετοχή στα τεκταινόμενα.

Αντιθέτως, ο Grindelwald έχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή, σε σημείο που ο ρόλος του Eddie Redmayne είναι λιγότερο αναπτυγμένος από την προηγούμενη φορά και ο ίδιος έπαθε Johnny Depp:  βαρέθηκε να παίξει και απλώς περιφερόταν σε όλη την ταινία, μην έχοντας κάτι ιδιαίτερο να κάνει, αν και θα μπορούσε. Από την άλλη, ο Johnny Depp θυμήθηκε πώς είναι να παίζει, αφού ίσως δεν τον έχουμε δει καλύτερο τα τελευταία χρόνια, οπότε δικαιώθηκε η επιλογή της Rowling, που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Depp είναι από αυτές τις φορές που η μεταμφίεση και η αλλαγή στην εμφάνιση του δεν τον κάνει να αρκείται σε αυτό, και να αναλώνεται σε μέτριες κινηματογραφικές εμφανίσεις, αλλά δίνει όλα όσα θα μπορούσε στον ρόλο, κλέβοντας εύκολα την παράσταση. Περιμένουμε την επόμενη, μήπως αρχίσει να έχει περισσότερη δράση, κάτι που έλειπε σε μεγάλο βαθμό στο δεύτερο μέρος των Φανταστικών Ζώων.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Nov 2018, 16:07
Ενημέρωση: 22 Nov 2018, 16:22
Τίτλος:
Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (Φανταστικά ζώα: Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
134
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Νοεμβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos