Ευτυχισμένος Λάζαρος

Ευτυχισμένος Λάζαρος - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Σε ένα από απομονωμένο χωριό της Ιταλίας μία ομάδα εργατών δουλεύει καθημερινά στις φυτείες καπνού της Αλφοσίνα Ντε Λούνα αλλά χωρίς την παραμικρή ανταμοιβή. Ανάμεσα τους ο Λάζαρο, ένας έφηβος καλόβουλος αγρότης, ο οποίος θα μπλεχτεί στην απάτη που ετοιμάζει ο γιος της ιδιοκτήτριας  των φυτειών. Εξαιτίας κάποιων συμπτώσεων, ο Λάζαρο θα ταξιδέψει σε μία διαφορετική πραγματικότητα όπου όλα θα έχουν αλλάξει.

Άποψη: Στην τελευταία ταινία της Αλίτσε Ρορβάχερ όλα αλλάζουν με τον χρόνο εκτός από τον πρωταγωνιστή της, Λάζαρο. Προδίδοντας πολλά ήδη από τον τίτλο, το “Happy as Lazzaro” ζητά από τον θεατή ενδιάμεσα της ταινίας να δεχθεί έναν σουρεαλισμό για χάριν της μετάβασης από την πρότερη κατάσταση στην μελλοντική, την μη οικεία για τον Λάζαρο που όμως δεν τον επηρεάζει άμεσα και αυτό γιατί ο ίδιος λειτουργεί σαν μία ιδέα. Η σκηνοθέτις των “Θαυμάτων” παρά τα φαινόμενα δεν μιλά με πολλούς συμβολισμούς στην νέα της ταινία αλλά ενσωματώνει έναν και μόνο στην Ιταλική επαρχία που έχει μείνει στις εποχές τους φεουδαρχισμού, για να κάνει και στο εν τω μεταξύ κάποιο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο.

Η αλληγορία της Ρορβάχερ, για την οποία απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου στις περσινές Κάννες, διατρέχει και τα δύο μέρη/καταστάσεις της ταινίας, με τον Λάζαρο σαν άλλος πρωταγωνιστής μύθου ζει σε μία δική του πραγματικότητα σε ανιδιοτελή βάση η οποία του επιτρέπει να βγει νικητής από το πέρασμα του χρόνου.

Μέσα στη ρευστή αυτή έννοια, το “Happy as Lazzaro” παραπέμπει σε σύγχρονο παραμύθι χωρίς τέλος με τον ήρωα να αντιπροσωπεύει γενιές ολόκληρες Ιταλών δουλοπρεπών που κάπου χάθηκαν στον σύγχρονο κόσμο και η αγαθοσύνη τους αποτελεί πλέον κακή συνήθεια παρά προτέρημα. Συνεπώς, μέσα σε μία κοινωνία που αντιδρά καχύποπτα στο «καλό» και επικροτεί το «κακό», η εκμετάλλευση που απεικονίζει η Ροβάρχερ ανθεί και πολλαπλασιάζεται ώσπου με ένα ομαδικό χτύπημα -όπως μας δείχνει και προς το τέλος η ταινία- φέρνει την πραγματικότητα σε ένα επιθυμητό σημείο υποχώρησης του αδυνάμου.

Ακόμα μία δυνατή δουλειά της Ιταλίδας δημιουργού που χειρίζεται άψογα τις μικρές κοινωνίες ανθρώπων με τη φυσικότητα αλλά και την διακριτική εμβάθυνση ενός ντοκιμαντέρ. 

Πρώτη δημοσίευση: 28 Mar 2019, 10:03
Ενημέρωση: 4 Apr 2019, 04:46
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ευτυχισμένος Λάζαρος (Lazzaro felice)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
127
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Μαρτίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos