Σύνοψη: Η ταινία “Eternals" των Marvel Studios καλωσορίζει μια ενθουσιώδη νέα ομάδα Υπερηρώων του MCU. Η επική ιστορία που διατρέχει χιλιάδες χρόνια, έχει για πρωταγωνιστές μια ομάδα αθάνατων ηρώων που αναγκάζονται να αποκαλυφθούν ώστε να συνεργαστούν εκ νέου ενάντια στον παλαιότερο εχθρό της ανθρωπότητας, τους "The Deviants".

Άποψη: Αν δεν λεγόταν Eternals, δηλαδή αιώνιοι, θα μπορούσε να τιτλοφορείται What Ever Happened to Chloe Zhao ή Τι Απέγινε η Κλόε, μιας και η νέα ταινία της βραβευμένης με Όσκαρ για το Nomadland σκηνοθέτριας, είναι μια ταινία στην οποία απουσιάζει υποδειγματικά.

Τίποτα σχεδόν δεν θυμίζει το ποιητικό, γήινα λυρικό, λιτό και σιωπηλά ανθρωποκεντρικό σινεμά της, όπως μας το σύστησε μέσα από μερικά διαμαντάκια του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά -Songs My Brothers Taught Me, The Rider, Nomadland.

Μια ξεκάθαρα στουντιακή παραγωγή, από αυτές που δεν σκηνοθετούν οι σκηνοθέτες, απλώς τις συντονίζουν και φαίνεται το όνομά τους ίσα-ίσα για να δίνει μια ταυτότητα στην ταινία αλλά μεγάλο ρόλο παίζουν οι παραγωγοί, οι δημιουργοί των οπτικών εφέ και οι διευθυντές φωτογραφίας.

Το Eternals διαδραματίζεται λίγα χρόνια μετά τα γεγονότα των τελευταίων Avengers. Και εκεί που νομίζαμε ότι η ύψιστη απειλή ήταν ο Thanos, που καταπολεμήθηκε, εμφανίζονται οι Deviants, μια πανάρχαια απειλή την οποία χιλιετίες τώρα καταπολεμούν οι Eternals, αλλά τώρα επανεμφανίστηκαν με σκοπό την καταστροφή της Γης. Από την αρχαία Μεσοποταμία και την Βαβυλώνα στην σύγχρονη εποχή, η ομάδα των αθάνατων (?) πανάρχαιων καλείται να βγει στο προσκήνιο για να σώσει τον κόσμο. Πέραν του εύλογου ερωτήματος μα πόσες φορές θα σωθεί πια αυτός ο κόσμος, το άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι αν έχει τέλος κάπου ο κόσμος της Marvel, ή συνεχώς αναγεννιέται.

Οι Eternals στέκονται και μόνοι τους, δεν χρειάζεται να έχει δει κάποιος τις άλλες υπερηρωικές ταινίες αν και υπάρχουν κάποια εύστοχα inside jokes που θα κατανοήσουν οι μυημένοι στο MCU. Γενικότερα το σενάριο έχει αρκετά προβλήματα. Διαθέτει μεν χιούμορ, κάτι που ωφελεί ξεφεύγοντας από το βαρύγδουπο της μεσσιανικής σωτηρίας, ωστόσο τις περισσότερες φορές τα αστειάκια που γίνονται είναι πολύ εύκολα, τουϊτερικά και άλλα μοιάζουν να είναι φτιαγμένα για να γίνουν GIFs.

Οι ήρωες δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν ιδιαίτερα, παρά τις δύομισι ώρες, γιατί είναι πολλοί, σαν να έγιναν οι Avengers, χωρίς να είχε ακολουθήσει καμία προσωπική ταινία για τον κάθε ήρωα ώστε να ξέρεις κάτι παραπάνω. Γενικότερα κινείται συνεχώς ανάμεσα στο κλισέ και την πρωτοτυπία.

Από την μια υπάρχουν σκηνές που είναι βγαλμένες από άλλες εκατό αμερικάνικες ταινίες, ενώ το συναισθηματικό δέσιμο που οφείλει να συμβεί ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ώστε να περιπλέξει συναισθηματικά τα πράγματα και να δυσκολέψει τυχόν επιλογές είναι και εδώ παρόν και μάλιστα κυρίαρχο.

Από την άλλη είναι η πρώτη ταινία της Marvel που έχει σκηνή σεξ, είναι η πρώτη ταινία της Marvel που έχει ομοφυλόφιλο σουπερήρωα ο οποίος έχει σύντροφο και παιδί και υπάρχει και ομοφυλόφιλο φιλί στην ταινία, είναι η πρώτη ταινία που έχει κωφάλαλη σουπερήρωα που σε όλη την ταινία συνεννοείται με τους υπόλοιπους Eternals στην νοηματική, ενώ από σκηνοθετική άποψη κάποιες σκηνές είναι γυρισμένες σε αληθινά sets και όχι ολόκληρη μέσα σε στούντιο και εφέ, ίσως το μόνο που δείχνει κάτι από την ταυτότητα της Zhao μαζί με ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα, κάπως πιο λυρικές σκηνές.

Να σημειωθεί και άλλη μια πρωτιά. Είναι η ταινία της Marvel με τις χειρότερες κριτικές (δικαίως ή αδίκως).

Σίγουρα δεν βοηθά και το καστ, που πέρα από την πολύ καλή Gemma Chan στον ρόλο της Κίρκης, έχουμε τον Rob Stark, κατά κόσμον Richard Madden, που ναι μεν καλός αλλά δεν έχει το βάρος να κρατήσει μεγάλη ταινία πάνω του, την Salma Hayek και την Angelina Jolie που είναι απλώς διάσημες που περιφέρονται στην ταινία (αν εξαιρέσουμε μια πολύ δυνατή σκηνή, από τις καλύτερες της ταινίας, που συμμετέχει η Angie), με τον Brian Tyree Henry να είναι η πιο ενδιαφέρουσα νότα, αν και είναι ο κλασικός δεύτερος ρόλος που θα χαλαρώσει με μερικά αστεία την πλοκή.

Από ό,τι φάνηκε στο τέλος, θα ακολουθήσει σίκουελ, ελπίζοντας να έχει κάποιο καλύτερο σενάριο.

Πρώτη δημοσίευση: 4 Nov 2021, 11:19
Ενημέρωση: 11 Nov 2021, 13:00
Τίτλος:
Eternals
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
157
Εταιρία διανομής: 
Release: 
4 Νοεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos