Επιστροφή στην Ιθάκη

Επιστροφή στην ιθακη - κριτική ταινίας

Δομημένη σαν θεατρική παράσταση στην μεγαλύτερη διάρκειά της, ντραμεντί, με τα φολκλόρ πλάνα της Αβάνας να μην καταφέρνουν να αλλάξουν την μορφή της δραματουργίας που πολύ γρήγορα κουράζει. Τρυφερότητα, αλλά και παθητική συγκατάβαση περιέχει η σκηνοθετική ματιά του Καντέ, ο οποίος μοιάζει να απολαμβάνει απλά την ηλιόλουστη Κούβα, χωρίς επί της ουσίας να κινηματογραφεί.

ΥπόθεσηΠέντε φίλοι από τα παλιά βρίσκονται σε μία ταράτσα της ηλιόλουστης Αβάνας. Αφορμή της συνάντησης τους, ο εορτασμός της επιστροφής του ενός, μετά από 16 χρόνια εξορίας στη Μαδρίτη. Μέχρι την αυγή, ο Αμαντέο, ο Άλντο, η Τάνια, ο Ράφα και ο Έντι συζητούν, χορεύουν, πίνουν, καπνίζουν, παρηγορούν ο ένας τον άλλον, θυμώνουν, τραγουδούν και πάνω απ' όλα μοιράζονται... όνειρα, μνήμες, συναισθήματα και ιστορίες της ισχυρής τους φιλίας.

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης Λοράν Καντέ (Ανάμεσα Στους Τοίχους, 2008) συνυπογράφει το σενάριο με τον συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα. Βραβείο Venice Days - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2014.

 

Πρώτη δημοσίευση: 22 Oct 2015, 15:40
Ενημέρωση: 29 Oct 2015, 12:36
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Επιστροφή στην Ιθάκη (Retour a Ithaque)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Release: 
22 Οκτωβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos