An Episode in The Life Of An Iron Picker

Μια οικογένεια ζει μακρυά από τα αστικά κέντρα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, στον καταυλισμό των Ρομά, στο Πόλτζιτς. Ο πατέρας Ναζίφ, μεταπουλά παλιοσίδερα από παλιά αυτοκίνητα. Η μητέρα Σενάντα, φροντίζει για το σπίτι και τις δυο μικρές τους κόρες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπόθεση:
Μια οικογένεια ζει μακρυά από τα αστικά κέντρα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, στον καταυλισμό των Ρομά, στο Πόλτζιτς. Ο πατέρας Ναζίφ, μεταπουλά παλιοσίδερα από παλιά αυτοκίνητα. Η μητέρα Σενάντα, φροντίζει για το σπίτι και τις δυο μικρές τους κόρες. Μια μέρα νοιώθει ένα έντονο πόνο στην κοιλιά της. Στην κλινική της λένε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το παιδί που κουβαλά- «λένε ότι είναι νεκρό». Κινδυνεύει απο σηψαιμία και πρέπει να χειρουργηθεί. Ο Σενάντα όμως, δεν έχει ασφάλιση. Ένας αγώνας δρόμου ξεκινά, καθώς η απελπισία του μεγαλώνει.

Σχόλιο σκηνοθέτη:
«Η ταινία είναι μια ανακατασκευή πραγματικών γεγονότων και σκοπός της να επιδείξει τη διάκριση που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες, και συγκεκριμένα οι κοινότητες των Ρόμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Θεωρώ απαραίτητο να ακουστεί η ιστορία, όχι μόνο για να εγείρει ερωτήματα και συζητήσεις για τον κοινωνικό ρατσισμό, αλλά και για να αναρωτηθούμε όλοι μέσα μας: « Τί είδους άνθρωποι έχουμε γίνει;»
Είναι δυνατόν δεκαπέντε χρόνια μετά τον πόλεμο –κατά τον οποίο ήμουν ο ίδιος μάρτυρας σε απίστευτες πράξεις καθημερινής γενναιότητας κι αφοσίωσης, στις οποίες οι άνθρωποι ρίσκαραν και τη ζωή τους για το συνάνθρωπο τους- να ζούμε σήμερα σε μία κοινωνία, που γυρνάει την πλάτη στους μη προνομιούχους και συμπεριφέρεται με αδιαφορία απέναντι στο φόβο που μας περιτριγυρίζει. Κανένα σύστημα δεν είναι απάνθρωπο όσο υπάρχουν καλοί άνθρωποι ανάμεσα μας..»

Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής Ειδική Μνεία
Ντάνις Τάνοβιτς
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 2013

Αργυρή Άρκτος Ανδρικής Ερμηνείας
Ναζίφ Μουτζίκ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 2013

Πρώτη δημοσίευση: 1 May 2014, 15:15
Ενημέρωση: 8 May 2014, 15:54
Τίτλος:
An Episode in The Life Of An Iron Picker (Στιγμές στη ζωή ενός ήρωα)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
76
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Μαϊου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos