Ένας ήρωας

Ένας ήρωας - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Με διήμερη άδεια από τη φυλακή, στην οποία βρίσκεται για ανεξόφλητα χρέη, ένας άντρας προσπαθεί να ξεπληρώσει εγκαίρως τον δανειστή του. Μια απερίσκεπτη κίνησή του, ωστόσο, θα προκαλέσει χιονοστιβάδα γεγονότων που θα κλονίσουν την αξιοπιστία του και θα αναστατώσουν την οικογένεια και τους οικείους του.

Άποψη: Έπειτα από το ισπανόφωνο Everybody Knows με τους Penelope Cruz και Javier Bardem, που κανείς δεν κατάλαβε γιατί το έκανε και παραμένει η πιο αδύναμη δημιουργία της φιλμογραφίας του, ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης Asghar Farhadi, επιστρέφει στο Ιράν και στην περσική γλώσσα του Ένας Χωρισμός και του Εμποράκου, ταινίες για τις οποίες κέρδισε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και για την πρώτη και την Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε.

 

Όχι απλώς επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και στην γλώσσα που ξέρει, αλλά το Ένας Ήρωας είναι συγγενικό τόσο θεματικά όσο και υφολογικά. Έχει την διάθεση θρησκευτικής παραβολής, με ήρωες μετέωρους ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό, δύο αξίες που κυβερνούν μανιχαϊστικά τον κόσμο αλλά και το σύμπαν του Farhadi, αλλά στο δικό του σινεμά πιο υπαινικτικά, ποτέ ξεκάθαρα και γι’ αυτό υπάρχει μια υποδόρια διάθεση ψυχολογικού θρίλερ στις ταινίες του.

Στο Ένας Ήρωας ένας άντρας βγαίνει από την φυλακή για δύο μέρες και ομολογεί πως βρήκε μια τσάντα με λεφτά έξω από μια τράπεζα και την επέστρεψε σε μια γυναίκα. Αλήθεια ή ψέματα; Αν είναι αλήθεια, ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός του;

Όλα αυτά τα μυστήρια μέχρι τέλους σχεδόν παραμένουν άλυτα και αυτό δίνει μια αύρα μυστηρίου σε μια κατά τα άλλα δραματική υπόθεση γύρω από έναν άνθρωπο που κανείς δεν είναι σίγουρος αν είναι ένας ήρωας της διπλανής πόρτας ή ένας ψεύτης που επιζητεί δημοσιότητα και φτιάξιμο του προφίλ του λίγο πριν ξαναμπεί στην φυλακή.

Συμβάλλει και η εξαιρετική και συγκρατημένη ερμηνεία του Amir Jadidi, που κάνει ακόμα πιο δυσερμήνευτο τον ήρωα του και τα κίνητρά του.

Μια καλογραμμένη ιστορία του Farhadi, που διεκδίκησε τον Χρυσό Φοίνικα στις φετινές Κάννες και τελικά απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής από κοινού με την ταινία του Juho Kuosmanen.

Ο σκηνοθέτης επιστρέφει στον παλιό καλό εαυτό του, όχι ωστόσο με την ίδια φόρα και την ίδια δύναμη των εκπληκτικών Ένας Χωρισμός και Εμποράκος, μιας και η πλοκή εκτυλίσσεται αρκετά αργά, αργεί να βγει εκτός των πλαισίων της και το κυριότερο μετά τα μέσα της ταινίας μοιάζει να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της με μερικές σκηνές να δείχνουν σχεδόν ίδιες με άλλες που έχουν προηγηθεί, χάνοντας κάπως από τον δυναμισμό του μυστηρίου αλλά και την υποβόσκουσα ένταση που προσπαθεί να δημιουργήσει.

Πάντως, ο δημιουργός δείχνει να ξαναβρίσκει τον βηματισμό του προς το τέλος και γενικότερα δείχνει πως το Everybody Knows ήταν μια ατυχής στιγμή της καριέρας του και όχι η αρχή μιας κατηφόρας, μιας και το A Hero εξετάζει έξυπνα και διεξοδικά ηθικές αρχές και αξίες που τον απασχολούν συχνά στο έργο του.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Sep 2022, 02:50
Ενημέρωση: 8 Sep 2022, 01:57
Τίτλος:
Ένας ήρωας (Ghahreman)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
107
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο