Ένας ελέφαντας στέκεται ακίνητος

Ένας ελέφαντας στέκεται ακίνητος - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στην πόλη Μανζούλι λένε ότι υπάρχει ένας ελέφαντας που στέκεται ακίνητος και αγνοεί τον κόσμο. Η πόλη γίνεται το απωθημένο των τεσσάρων πρωταγωνιστών, που θέλουν να δραπετεύσουν από την πόλη που ζούνε. Ένας μαθητής που υφίσταται μπούλινγκ, ο αδερφός του που νιώθει υπεύθυνος για την αυτοκτονία του φίλου του, διότι πήγε με την γυναίκα του, μια συμμαθήτρια του που θέλει να φύγει από την μάνα της και ένας ηλικιωμένος που η κόρη του και ο άνδρας της θέλουν να φύγει από το σπίτι και να πάει σε γηροκομείο.

Άποψη: Έχοντας κερδίσει το βραβείο FIPRESCI στο περσινό φεστιβάλ Βερολίνου, η ταινία κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις, αφενός λόγω της εξαιρετικής σκηνοθετικής μαεστρίας, αφετέρου λόγω της τραγικής ιστορίας πίσω από την ταινία. Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος της ταινίας και συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε, Hu Bo, αυτοκτόνησε σε ηλικία 29 χρονών, μόλις ολοκλήρωσε αυτή την ταινία, που ήταν και η πρώτη του, ενώ ήταν ήδη γνωστός στην Κίνα μέσω της συγγραφικής του ιδιότητας.

Ένα πεσιμιστικό και μηδενιστικό αριστούργημα στο οποίο αντιλαμβάνεσαι την βασανισμένη ψυχή του δημιουργού της που αποφάσισε αυτόν τον τρόπο για να φύγει από την ζωή, μιας και απουσιάζει από την ταινία κάθε ίχνος ελπίδας. Η ταινία μέσα στις τέσσερις ώρες που διαρκεί ακολουθεί την ζωή των τεσσάρων βασικών ηρώων μέσα σε μόλις μια μέρα, από όταν ξημερώνει μέχρι που βραδιάζει, κάτι που δείχνει τις μεγαλεπήβολες βλέψεις του σκηνοθέτη, χαρίζοντας το magnus opus του, χωρίς όμως να υπάρχει συνέχεια. Ένας δημιουργός του Ρομαντισμού, που όπως και τότε οι καλλιτέχνες αυτοκτονούσαν από την δυσφορία για την κοινωνία της εποχής τους, του 19ου αιώνα, ενώ παρέδιδαν έργα μελαγχολικά αλλά αβάσταχτα ειλικρινή. Έτσι και ο Hu Bo παραδίδει ένα φύσει ρομαντικό έργο, βαθιά υπαρξιστικό που ανασύρει στο προσκήνιο όλη την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι.

Ο μονίμως μουντός ουρανός στέκει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις ζωές των ηρώων του, που εναγωνίως θέλουν να δραπετεύσουν από το καβούκι στο οποίο έχουν κλειστεί. Βλέπουν την πόλη Μανζούλι ως έναν ιδανικό τόπο φυγής, μια πόλη στα κινεζικορωσικά σύνορα στην οποία υπάρχει ο ελέφαντας του τίτλου σε ένα τσίρκο και στέκει ακίνητος, όπως ακίνητη είναι η ζωή στην Κίνα αλλά και οπουδήποτε αλλού. Ο ελέφαντας δεν κινείται και δεν ενδιαφέρεται για τίποτα, τίποτα δεν του προξενεί ενδιαφέρον, μια αλληγορία επομένως για την σύγχρονη ζωή, για το σύγχρονο πολιτικό σύστημα, για μια ζωή στην οποία όλοι είναι παρόντες αλλά όχι δρώντες αφού η μοίρα έχει υφάνει για τον καθένα τα μελλούμενα, από τα οποία ουδείς μπορεί να ξεφύγει. Ήρωες μελαγχολικοί, ήρωες παρατημένοι που βολοδέρνουν σε μια πόλη χωρίς να κάνουν τίποτα επί της ουσίας, μια ανιαρή επαναληψιμότητα.

Ένα ειλικρινές συμβολικό αλλά και ρεαλιστικό δράμα όπου άνθρωποι δυσφορούν, άνθρωποι αυτοκτονούν, άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν. Η σκηνοθεσία του Bo, όπως επίσης και το μοντάζ του με τις ζωές των χαρακτήρων να συμπλέκονται,  και η φωτογραφία του Fan Chao κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον παρά την όποια σεναριακή κόπωση. Άλλωστε, η ταινία δεν ποντάρει στο σενάριο, το οποίο λίγο-πολύ εξαντλείται πριν το τέλος: βασίζεται στην ατμόσφαιρα που θέλει να υποβάλει. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια ταινία auteur, μια ταινία πρόταση, που έκανε περήφανο τον Μπέλα Ταρ που τόσο πολύ εκτιμούσε τον Κινέζο σκηνοθέτη. «Δεν αποδεχόταν αυτόν τον κόσμο και ο κόσμος δεν μπορούσε να τον αποδεχθεί», είχε δηλώσει ο Ταρ. Μην σας φοβίσει ο πεσιμισμός της ταινίας, η ταινία είναι η ίδια η ζωή.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Apr 2019, 14:18
Ενημέρωση: 2 May 2019, 03:06
Τίτλος:
Ένας ελέφαντας στέκεται ακίνητος (Da xiang xi di er zuo)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
230
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Απριλίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos