Σύνοψη: Η ταινία διηγείται την «φανταστική» ζωή μιας από τις πιο διάσημες συγγραφείς όλων των εποχών, της Emily Brontë. Μιας επαναστάτριας και αλλόκοτης κοπέλας, η οποία καθώς μεγαλώνει, αυτοπροσδιορίζεται, βρίσκει τη φωνή της και τελικά γράφει το κλασικό έργο «Ανεμοδαρμένα Ύψη».

Οι σχέσεις που την ενέπνευσαν όπως η ωμή και παθιασμένη σχέση της με τις αδερφές της. Ο πρώτος της απαγορευμένος έρωτας με τον Weightman και η στοργική της αγάπη και ο θαυμασμός της για τον αντισυμβατικό αδερφό της Branwell.

Άποψη: Η Emily Bronte είναι μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς του 19ου αιώνα, μέλος μιας οικογένειας με τρεις κόρες συγγραφείς, την Emily του εμβληματικού βιβλίου της, Ανεμοδαρμένα Ύψη, την Charlotte του επίσης κορυφαίου βιβλίου, Jane Eyre, που έχει μεταφερθεί και στο σινεμά, και την λιγότερο γνωστή και μικρότερη εκ των τριών, Anne, που έχει γράψει ποιήματα και το Η μισθώτρια του Woldfell Hall, που θεωρείται από τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία.

Η Frances O’ Connor (A.I. Artificial Intelligence, The Conjuring 2) στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, επιλέγει την μεσαία κόρη με την άγνωστη ζωή που όσα ξέρουμε είναι μόνο μέσα από το μερικώς αυτοβιογραφικό βιβλίο της και τα όσα μας λέει για εκείνη η μεγάλη αδερφή της, Charlotte και έτσι αυτό την απελευθερώνει και της δίνει περιθώρια αυθαιρεσίας, τα οποία όμως δεν εκμεταλλεύεται.

Εκεί που θα μπορούσε να στήσει ένα μεταμοντέρνο πορτρέτο της νεαρής συγγραφέα την εποχή που γράφει το βιβλίο της, με μια νέα ματιά και με γεγονότα που δεν χρειάζεται να έχουν συμβεί αλλά θα βοηθούσαν στο να την γνωρίσουμε καλύτερα, εν τέλει δομεί μια ακαδημαϊκή και βαρετή βιογραφία βυθισμένη στον έρωτα και στην αρρώστια στα οποία προσκολλάται εμμονικά, κάνοντας την Emily να παραμείνει μια άγνωστη.

Κανείς δεν καταλαβαίνει καλύτερα την συγγραφέα μετά την λήξη της ταινίας. Ίσως οφείλεται και η Emma Mackey (Sex Education) που παραδίδει μια τίμια αλλά συγκρατημένη και περισσότερο εγκεφαλική από όσο θα χρειαζόταν ερμηνεία.

Όμορφα φωτογραφικά, με ωραία πλάνα και εύστοχη επιλογή τοποθεσιών, ένα γενικά εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών που αναδεικνύουν τις προβληματικές σχέσεις της οικογένειας Bronte και κυρίως την σχέση με τις αδερφές της και τον αδερφό της και πώς όλο αυτό πυροδοτεί την φαντασία της, αλλά πάντα κάτι λείπει.

Αυτή η έκρηξη, αυτή η διαφορά από μια συμβατική ταινία εποχής που έχουμε δει τόσες άλλωστε ώστε να μην χρειαζόμαστε άλλη μία και κυρίως απουσιάζει αυτή η φεμινιστική ανάγνωση προς μια γυναίκα που ξεπέρασε τις συμβάσεις της εποχής της και παρά τα λίγα χρόνια που έζησε, όπως και οι άλλες δύο αδερφές λόγω των ασθενειών που ταλάνιζαν πολλούς ανθρώπους της εποχής, μπόρεσε να κάνει μια ζωή εκτός πλαισίου, εκτός του κάδρου της συντηρητικής Αγγλίας της εποχής. Τα κάδρα της O’ Connor δεν κατόρθωσαν να την αναδείξουν.

Πρώτη δημοσίευση: 3 Nov 2022, 16:13
Ενημέρωση: 10 Nov 2022, 01:35
Τίτλος:
Emily
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
130
Εταιρία διανομής: 
Release: 
3 Νοεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos