Δωμάτιο 108

Δωμάτιο 108 - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ένας διάσημος πολιτικός (Ζερεμί Ρενιέ) κατηγορείται ότι σκότωσε τη γυναίκα του (Άλμα Χοδορόφσκι), η οποία βρίσκεται νεκρή ένα βράδυ σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κοντά στη θάλασσα.

Είναι ένοχος ή αθώος; Κανείς δεν το γνωρίζει. Ίσως ούτε και ο ίδιος.

Γνώμη: Βασιζόμενος ελεύθερα σ’ ένα περιστατικό που συγκλόνισε το Βέλγιο, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Στεφάν Στρεκέρ (“Α Wedding”) δημιούργησε μια slow-burn ταινία, η οποία έχει ένα κοινό με τον βασικό της χαρακτήρα: δεν είναι αυτό που φαίνεται. Αυτό που αρχικά προδιαγράφεται σαν ένα θρίλερ που θα οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου εξελίσσεται σ’ έναν στοχασμό πάνω στην ενοχή, τις κοινωνικές ανισότητες και τις τοξικές ερωτικές σχέσεις.

Το σενάριο του Στρεκέρ σοφά αφήνει εκτός κάδρου πληροφορίες και λεπτομέρειες, κρατώντας έτσι μια υποδόρια ένταση, που κάνει μεν μια ελαφριά κοιλιά στις αρχικές σκηνές της παραμονής του χαρακτήρα που υποδύεται ο Ζερεμί Ρενιέ στη φυλακή. Γρήγορα όμως, δυο δευτερεύοντες χαρακτήρες, κρατούμενοι κι αυτοί, αξιοποιούνται για να προσφέρουν περαιτέρω βάθος και να φανερώσουν κι άλλες πτυχές του πολιτικού που είδε τη ζωή και την καριέρα του να καταρρέουν εν μία νυκτί.

Ο Ζερεμί Ρενιέ («Ο Διπλός Εραστής») είναι ιδανικός για τον ρόλο του πιθανού γυναικοκτόνου / χαρισματικού πολιτικού λόγω παρουσιαστικού, αλλά εδώ παίζει κυρίως με το βλέμμα του, καθώς τα πραγματικά αισθήματα και οι σκέψεις του χαρακτήρα του παραμένουν κρυμμένα κάτω από τη μάσκα που έχει συνηθίσει να φοράει. Εξαιρετική είναι και η Άλμα Χοδορόφσκι («Το Σοκ του Μέλλοντος») στον ρόλο της νεαρής συζύγου.

Μαζί με τον Ρενιέ έχουν αναπτύξει τη δυναμική μιας καταστροφικής ένωσης, την διττή επιθυμία του να είσαι με κάποιον και να θες ταυτόχρονα να φύγεις μακριά του.

Εξαιρετικά επίκαιρο, λόγω θεματολογίας, με ένα καθηλωτικό φινάλε και δυο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές, το «Δωμάτιο 108» δεν είναι η ταινία που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, αλλά χώνεται κάτω από το δέρμα σου και προσφέρει τροφή για σκέψη και συζήτηση.

Πρώτη δημοσίευση: 5 May 2022, 02:10
Ενημέρωση: 11 May 2022, 23:41
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Δωμάτιο 108 (L'ennemi)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Release: 
5

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos